Skriet pa pļavu, ķerot krāsainus tauriņus, savulaik bija viena no patīkamākajām bērnības izklaidēm - vasarās laukos pie vecmāmiņas. Tagad pilsētnieki tauriņus ikdienā ieraudzīt var reti, parasti vien tajās reizēs, kad izdodas izrauties ārpus pilsētas mūriem.

Tauriņu mājvieta un barības avots ir augi, tāpēc šiem kukainīšiem iekļauties pilsētvidē ir daudz grūtāk, kā mušām vai lapsenēm, tiem noteikti ir vajadzīgas "zaļās mājas". Taču pievilināt tauriņus var. Varbūt ne gluži tādus, kā tos, kas mitinās LU Botāniskajā dārzā, bet mūsu pašu parastos ievilināt savas redzamības lokā ir iespējams. Ja vēlies ieraudzīt ne tikai pelēkbrūnos un neizteiksmīgos nakstauriņus, bet arī krāsainākos – raibeņus, zilenīšus un zeltainīšus, ir jāveido tauriņu dārzs.

Ar tauriņu dārzu veidošanu pasaulē aizraujas entuziasti, kas mūsdienu urbānajā vidē cenšas saglabāt dabas daudzveidību, vienkārši savvaļas dabas mīļotāji, kā arī daiļdārzu veidotāji, kas tauriņu dārzus (vairāk gan dobes) ieplāno kā interesantu dārza elementu. Radīt tauriņu dārzu nav sarežģīti, ir jāzina tikai viens vienīgs knifiņš – kas ir tie augi, ko tauriņi izmanto savas eksistences nodrošināšanai, un jārada dārzā tādi apstākļi, lai visa tauriņa dzīves garumā sākot no oliņas, kāpura, kūniņas un beidzot ar grezno lidoni, tam būtu nodrošināta šo augu pieejamība.

Pieaugušo tauriņu, ne visu, bet daudzu krāsaino un raibo, barība ir nektārs, tāpēc dārzā ir jābūt ar nektāru bagātiem ziedošajiem augiem. Taču tauriņiem ir vajadzīgi arī augi, kuros izdēt olas, un augi, ar kuriem var baroties kāpuri, kas atšķirībā no pieaugušajiem dod priekšroku nevis ziedu nektāram, bet krietni vien necilākajām zaļajām lapām. Ideāli, ja kādā dārza vietā atrodas savvaļas augi – dadži, nātres, graudzāles. Tāpat dārzā vai netālu no tā ir jāatrodas kokiem, kas gan nodrošina kāpurus ar pārtiku, gan pasargā tauriņus mākoņainās un lietainās dienās. Latvijas tauriņiem patīk apses, kārkli, vītoli, bērzi un citi lapu koki un krūmi. Savvaļas augu klātbūtne nodrošinās to, ka tauriņi jūsu dārzā ieradīsies ne tikai kā garāmskrejoši viesi, bet kļūs par jūsu dārza patstāvīgiem iemītniekiem.

Ja vēlies īpaši pievērsties tauriņu vērošanai vai piesaistīt šai nodarbei bērnus, tad veido speciālas tauriņiem tīkamo nektāraugu dobes savā mīļākajā atpūtas vietā pie mājas. Dobei jābūt saules apspīdētai vismaz sešas stundas dienā un pasargātai no valdošajiem vējiem. Atrodi vietu nelielai ūdens krātuvei (lieliski šim nolūkam der arī putnu dzirdinātava) un kādam dekoratīvam akmenim, kas novietots saulē, lai tauriņiem būtu kur apžāvēt un sasildīt spārnus. Ja vēlies, lai dārzā tauriņi vienkārši būtu, vari izvietot tauriņiem tīkamos augus dažādās dārza vietās. Un atceries - nekādu pesticīdu, nekādu ķīmisku insekticīdu! Tas, kas nogalina lapputis un kāpostu balteņu kāpurus, nogalina arī tauriņus un citus derīgos kukaiņus – bites un bizbizmārītes.

Tauriņiem tīkamie kokaugi

Bez kokiem un krūmiem tauriņu dārzu nav iespējams ierīkot, jo tieši lapu koki, piemēram, bērzi (Betula), oši (Fraxinus), ozoli (Quercus), vītoli (Salix), liepas (Tilia) vīksnas, gobas (Ulmus) ir daudzu raibeņu un astainīšu kāpuru barības avots. Ja dārzā vai ap to šo koku nebūs, daudzus raibeņu un astainīšu tauriņus neizdosies ieraudzīt.

Tomēr ne jau katrā dārzā ir vieta lielajiem kokiem. Tad, ja ir vēlme dārzā iemitināt tauriņus, var aprobežoties ar izmēros mazākiem augļu kokiem un krūmiem. Vilkābeles (Crateaegus), plūmes (Prunus), ķirši (Cerasus), ievas (Padus), lazdas (Corylus) un ogu krūmi – avenes (Rubus), jāņogas upenes (Ribes), mellenes un zilenes (Vaccinium) ir pietiekami labas barošanās vietas atsevišķiem raibeņu un zeltainīšu dzimtas tauriņu kāpuriem. Attiecībā uz augļu kokiem un krūmiem ir jāatceras, ka, ja ir vēlme dārzā veicināt dabas daudzveidību, nāksies iztikt bez insekticīdiem un kaitīgos tinēju, zāglapseņu un ķiršu mušas kāpurus būs jāapkaro ar dabai draudzīgām bioloģiskām un mehāniskām metodēm.

Ne jau tikai kāpurus saista kokaugi. Pieauguši tauriņi labprāt mielojas ar kokaugu ziedu izdalīto nektāru. Ja dārzā iestādīsi pūpolvītolu jeb blīgznu (Salix carpea), tad ar nektāru bagātie pūpoli ziedēšanas laikā piesaistīs ne tikai bites un kamenes, bet arī pirmos pavasarī pamodušos raibeņus.

Lai arī ārvalstu literatūrā bieži ceriņi tiek minēti kā tauriņiem piemērots nektāraugs, lielā barā spietojam Latvijas tauriņus ap ziedošiem ceriņiem nav izdevies redzēt, vien pa kādam baltenim vai nātru raibenim. Taču ceriņi ir skaists un smaržīgs krūms, bez kura dārzā neiztikt. Savukārt ap Dāvida budleju (Buddleia davidii) ziedēšanas laikā tauriņi spieto bariem. Šis, no ārzemēm ievestais, krūms pie mums ziemo slikti un gandrīz katru ziemu apsalst, taču pavasarī ataug un vasaras otrajā pusē zied. Ziedēšanas laikā krūmi pievilina tauriņus bariem, ne velti tā angliskais nosaukums ir butterfly bush jeb tauriņu krūms.

Tīkami tauriņiem būs arī citi ziedošie krūmi: labi zināmie – neīstie jasmīni jeb filadelfi (Philadelphus), veigelas (Weigela) un mazāk pazīstamie – alkšņlapu kletra (Cletra alnifolia), Kanādas jūdaskoks (Cercis canadensis), rietumu cefalants (Cephalanthus occidentalis), smaržīgā lindera (Lindera benzoin).

Savvaļas pļavas augi

Tauriņu mīļotājiem būtu vēlams atrast savā dārzā kādu stūrīti, kuru atvēlēt savvaļas augiem, kas kalpotu kā barošanās vieta kāpuriem. Ne visi no tiem izskatīsies estētiski un būs patīkami, piemēram, lielā nātre (Urtica dioica), taču bez tiem neiztikt, jo piemēram nātru raibeņa kāpuri barojas tikai ar nātrēm. Savvaļas augu stūrīti kāpuru barībai būtu nepieciešams ieviest savvaļas graudzāles, skābenes (Rumex), sūrenes (Polygonum), dadžus (Arctium), savvaļas burkānus (Daucus carota) vanagnadziņus (Lotus), āboliņus (Trifolium), vīķus (Vicia) un citus taurriņziežu dzimtas (Fabaceae) augus.

Daži no minētajiem augiem ziedēšanas laikā izskatās samērā pievilcīgi. Savvaļas augu stādījumu var papildināt ar pelašķiem (Achilea), margrietiņām (Leucanthemum vulgare) magonēm (Papaver) un rudzupuķēm (Centaurea cyanus), iegūstot patīkamu ziedošu savvaļas dabas sturīti, kas patiks arī pieaugušajiem lidoņiem.

Tauriņiem tīkamās ziemcietes


Veidojot īpaši tauriņiem radītu nektāraugu dobi, no plašā ziemciešu klāsta jāizvēlas tauriņu iecienītākos augus. Zināmākie no tiem ir flokši (Phlox), dienlilijas jeb dienziedes (Hemerocallis), ziemasteres (Aster). Šīm puķēm ir radīts tik daudz dažādu un interesantu šķirņu, ka ar tām vien pietiktu, lai izveidotu itin košu puķu dobi. Tomēr krāsainībai un dažādībai dobi var papildināt ar citām ziemcietēm. Tauriņi ir iecienījuši ehinācijas (Echinaceae), tām pēdējos gados ir radīts ļoti daudz krāšņu šķirņu – 'Alba', 'Cleopatra', 'Hot Lava', 'Hot Papaya', 'Marmelade', 'Mac'n'Cheese', 'Primadonna', 'Rubinstern', 'White Swan' un citas.

Krāšņs stādījumu papildinājums ar saviem koši oranžajiem ziediem būs bumbuļainā asklēpija (Asclepias tuberosa), ko angliski runājošie dēvē par buterfly weed jeb tauriņu nezāli.

Tauriņu dobē iederēsies lielziedu gailardija (Gailardia grandiflora), vārpu liatre (Liatris spicata), izskatīgais laimiņs (Sedum spectabilis), krāšņā rudbekija (Rudbeckia fulgida) krastkaņepes (Eupatorium) brūnactiņas (Coreopsis), hibrīdās zeltslotiņas (Solidago) šķirnes. Ja ir iespējams, ziemciešu dobē vajadzētu atrast vietu smaržīgajai vakarenei (Hesperis matronalis), kas patiks ne tikai tauriņiem, bet arī garšos tauriņu kāpuriem un arī kādai prīmulai (Primula).

Viegadīgās tauriņpuķes


Ja nav vietas jaunai puķu dobei, esošos stādījumus var atsvaidzināt ar tauriņiem tīkamām viengadīgajām puķēm. Būtībā tauriņiem patiks jebkuras ar nektāru bagātas viengadīgās puķes, taču dažas no tām tie ir iecienījuši vairāk, piemēram, cīnijas (Zinia), pūkainās rudbekijas (Rudbeckia hirta), kosmejas (Cosmos), kleomes (Cleome), lobulārijas (Lobularia maritima), samtenes (Tagete), puķu tabaka (Nicotiana alata), saulespuķes (Helianthus annus), klinģerītes (Calendula), lauvmutītes (Antirrhinum majus).

No viengadīgajām puķēm par lielo kresi (Tropaeolum majus) ļoti priecāsies balteņu kāpuri, kuri labprāt pamielosies ar krešu sulīgajām lapām.

Tauriņiem patiks podos un puķu kastēs iestādītas petūnijas (Petunia). Tauriņu krūma – budlejas balkonu līdzinieki ir heliotropi (Heliotropium arborescens) un spraišļu lantānas (Lantana camara), ap kuriem pulcējas tauriņu mākonīši, ja vien tie kaut kur tuvumā ir.

Garšaugu dārzā


Šķiet, visvairāk tauriņu vienkopus nācies redzēt tieši garšaugu dārziņā. Dvīņziedu monarda (Monarda didyma), lavandas (Lavandula angustifolia) ir ne tikai no svešām zemēm nākuši interesanti garšaugi, bet arī Latvijas tauriņu iecienīti nektāraugi. Monardas košajām ziedu sekstēm un lavanadas zilo ziediņu neuzkrītošajam valdzinājumam laikam nespēj pretoties neviens no ziedu nektāra mīļotājiem. Arī raudeņu (Origanum vulgare) un timiāna (Thymus) violeti rozā ziedkopas ir tauriņu pilnas, un katru dienu arvien no jauna plaukstošie zilie gurķeņu (Borago officinalis) ziediņi un izopa (Hyssopus officinalis) ziedu vālītes aicina izbaudīt saldo ziedu nektāru.

Līdztekus tauriņu paradīzei – reibinoši smaržojošajiem nektaraugiem garšaugu dārziņā sava paradīze būs arī kāpuriem, ja vien iesēsiet to iecienītos lapaugus – dilles, sinepes, pētersīļus, fenheli un citus. Maigās gaiļbiksīšu lapiņas noderēs ne tikai salātiem, bet arī, lai pievilinātu gaiļbiksīšu sīkraibeni.

Radot savā dārzā turiņiem labvēlīgus apstākļus, tu ne tikai gūsi prieku no krāsaino lidonīšu vērošanas, bet arī veicināsi dabas daudzveidības saglabāšanu pasaulē. Savā ziņā tu kļūsi arī par bioloģiskās saimniekošanas atbalstītāju, jo tauriņus piesaistīt iespējams, vien atsakoties no pesticīdu lietošanas. Iespējams, tev būs jāsamierinās ar ne tik perfektu daiļdārzu, taču tavs dārzs noteikti būs pilns dzīvības, prieka un unikalitātes, ko ir pa spēkam radīt tikai dzīvajai dabai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!