Foto: Shutterstock
Pavasaris ir viens no aktīvākajiem gadalaikiem piemājas dārzu īpašniekiem. Daudzi jau tagad rosās mazdārziņos, veicot augļu koku stādīšanu, zaru apgriešanu un izvēloties jaunus ziedu stādus krāšņām puķu dobēm. Tomēr, lai dārzs ilgi priecētu gan ar košām krāsām, gan skaistiem, ziedošiem augiem, par to nepieciešams pastāvīgi rūpēties - savus ieteikumus dārza labiekārtošanai sniedz AS "Latvijas valsts meži" (LVM) stādu eksperte Laima Zvejniece.

Pavasara sākumā uzmanības centrā košumkrūmi un augļu koki

Tiklīdz augsne ir atkususi un diennakts vidējā temperatūra ir vismaz plus pieci grādi, var sākt rosīties dārzā. Vispirms ieteicams veikt košumkrūmu papildmēslošanu, lai tie kļūtu spēcīgi un ziedētu visu sezonu. Izvēloties atbilstošu mēslojumu, ir svarīgi atcerēties, ka katrai augu grupai nepieciešams izmantot tieši tai paredzēto.

"Dārza darbi jāsāk ar rosību ap košumkrūmiem un augļu kokiem – tiem ir jāizgriež sausie un liekie zari, lai veidotos kupls lapu kronis. Vecākiem augļu kokiem ir nepieciešama īpaša attieksme – tiem vecie zari ir jāapgriež pakāpeniski – divu, trīs sezonu laikā. Kad augļu koki ir aprūpēti, var ķerties pie augsnes uzrakšanas un sēšanas darbiem. Vislabāk to darīt aprīlī, lai jau vasarā dārzā baudītu krāsu dažādību. Savukārt aprīļa beigās vai maija sākumā var ķerties klāt "ieziemoto" koku atsegšanai, taču tas ir jādara uzmanīgi un tikai ēnainajās dienās. Šo procesu nedrīkst sasteigt, jo augs var iet bojā. Piemēram, pārāk strauji atsedzot Kanādas egli, tā var apdegt pavasara saulē," komentē LVM stādu eksperte Laima Zvejniece.

Augu izvēle dārzam, kas zied no pavasara līdz pat rudenim

Lai dārzs ziedētu visa gada garumā, tajā jāstāda dažādos laikos ziedoši augi. Piemēram, petūnijas, begonijas un pelargonijas ar savu košumu priecēs jau no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim. Kā pirmie pavasara vēstneši uzplauks sīpolpuķes, kas aug vairākus gadus bez pārstādīšanas – piemēram, muskares, sniegpulkstenītes vai cīrulīši. Agrā pavasarī ieteicams stādīt arī atraitnītes, kas nebaidās no salnām un līdz pat Jāņiem veido krāšņas dobes. Savukārt vasarai eksperte iesaka izvēlēties dažādas peoniju šķirnes, kas atšķiras gan ar dažādām krāsām, gan ziedu formām.

Sēšanas un stādīšanas laiks jāizvēlas atkarībā no dažādiem blakusapstākļiem, īpašu vērību pievēršot tam, lai augi nepārtraukti atrastos gaismā un siltumā. "Iestādot tos pārāk agri, visi labie nodomi un cerības uz skaistu dārzu jau pavasara sākumā, visticamāk, nevainagosies ar rezultātu – augiem trūks gaismas, siltuma un tie izstīdzēs vai iznīks pavisam," norāda Laima Zvejniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!