Foto: Vida Press
Kas jāpadara pagalmā un dārzā šonedēļ? Vēl aizvien daudzviet zeme ir auksta un gaiss stipri vēss. Tāpēc, parādoties saulei un augsnes virskārtai nedaudz iesilstot, sējumus vēlams pārklāt ar siltumu saglabājošu materiālu – plēvi vai divkāršu agrotīklu. Jāgādā, lai sējumiem un stādiem pietiktu mitruma.

13.–14.aprīlis

Foto: DELFI

Sakņu dienas. Apstrādā augsni. Irdina rindstarpas ziemas ķiploku stādījumos, dod virsmēslojumu. Vietās, kur augsne apžuvusi, stāda vasaras ķiplokus, sīksīpoliņus un kartupeļus agrai ražai. Sēj sīpolus, redīsus, burkānus, sakņu pētersīļus, melnsakni un pastinaku. 

Sēšanai un stādīšanai vispiemērotākais ir 13.aprīlis un 14.aprīļa priekšpusdiena. Veido dārza celiņus, ierok sētām stabus, planē un nostiprina nogāzes. Klāj mulču uz augļu koku apdobēm, ap dekoratīvajiem skujeņiem un citviet, kur tas nepieciešams.

15.aprīlis

Foto: Shutterstock

Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena. Vēlreiz var izplānot sējumu un stādījumu platību un vietu, izvēloties vispiemērotāko variantu un ievērojot augu seku. Apstrādā augsni nezāļainos laukos, mulčē stādījumus, mēslo sīpolpuķes un ziemcietes.

16.aprīlis

Foto: Shutterstock

Dienas vidū sākas lapu diena. No rīta var iesēt kliņģerītes, kas sadīgs arī samērā aukstā laikā, un dažus mārdadžus, ko audzē kā ārstniecības augu un arī mājas enerģētiskajai aizsardzībai.

 Pēc pulksten 10 vai 11 sēj salātus, skābenes, spinātus un dažus garšaugus – kārveli, pupumētru un koriandru. Koriandra sēklas iepriekš ieteicams izmērcēt, jo tās dīgst ļoti lēni. 

Sēj zālienus. Mēslo ziemas sīpolu, rabarberu un skābeņu stādījumus. Laista augus. Podiņos vai kasetēs var sēt fenheli. Vakarā no plkst. 18 sākas sēšanai un stādīšanai nelabvēlīgs laiks.

17.–18.aprīlis

Foto: Shutterstock

Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīgas dienas. Redīsu dobēm uzklāj plēvi vai agrotīklu, lai pasargātu no spradžiem. Apstrādā augsni. Novāc nevietā augošus augus. Dara to, kas nav tieši saistīts ar sēšanu, stādīšanu vai augu kopšanu. 18. aprīlī gatavo vietu un pamatni jaunai komposta kaudzei.

19.–20.aprīlis

Foto: Shutterstock

Augļu dienas. Potē augļu kokus. Stāda ābeles, bumbieres, plūmes, ķiršus un ogu krūmus. Atklātā laukā sēj zirņus un lauka pupas. Kasetēs vai podiņos dēstiem sēj laukā audzējamo šķirņu tomātus.

 20.aprīlī dēstiem audzēšanai segtajās platībās vēl var sēt ķirbjus un gurķus, arī melones, arbūzus, baklažānus un fizāļus. 20. aprīļa pēcpusdienā var atsākt dažādu sakņaugu sēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!