Foto: LETA
Pavasaris nāk lēnām un pamazām. Kaut gan naktīs vēl var nedaudz piesalt, tomēr dārzā jau var sēt un stādīt izturīgākos augus, it īpaši no Jurģiem – 23. aprīļa, kad sākas stādāmais laiks.

20. aprīlis

Foto: Shutterstock

Priekšpusdienā – augļu, bet pēcpusdienā – sakņu diena. Līdz pusdienām var pamēģināt potēt augļu kokus ar ziemā sagrieztiem potzariem. Jāpārbauda, vai potcelmam viegli atlec miza. Rīta pusē podiņos vai kasetēs dēstiem sēj gurķus, kabačus un ķirbjus, arī baklažānus un dārzeņu fizāļus audzēšanai siltumnīcā. Dobēs sēj zirņus un pupas. Plēves siltumnīcās stāda tomātus, ja ir iespēja tos pasargāt no nakts salnām. Pēcpusdienā sēj redīsus, burkānus, bietes, sakņu pētersīļus.

21.–22. aprīlis

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Kamēr augsne vēl mitra, sēj burkānus, pētersīļus, vasaras rutkus, redīsus un pastinakus. Stāda agros kartupeļus. Stāda kokus un dekoratīvos krūmus. Apstrādā zemi, sakārto komposta kaudzes.

23.–24. aprīlis

Foto: Shutterstock

Ziedu dienas. Podiņos sēj vasaras puķes, piķē un pārstāda to dēstus. Stāda, dala un pārstāda ziemcietes, kā arī mežvīteņus, vīteņsausseržus un citus vīteņaugus. Ja augsne sagatavota, stāda galtonijas, monbrēcijas (krokosmijas), gladiolas, lilijas un citas vasaras sīpolpuķes. Mēslo un apkopj ziemcietes un sīpolpuķes. Pieradina pie āra apstākļiem vēsā telpā pārziemojušās fuksijas, tās mēslo vai pārstāda svaigā augsnē. Vāc sezonas ārstniecības augus.

25.–26. aprīlis

Foto: Shutterstock

Lapu dienas. 25. aprīļa priekšpusdienā sēj asteres dēstiem. Puķzirnīšus, lauvmutītes, samtenes un citas izturīgākās puķes atkarībā no laika apstākļiem varbūt var sēt tieši dobē. Atsevišķā vietā var iesēt kumelītes. Sēj dēstiem brokoļus.

25. aprīļa pēcpusdienā var dalīt un pārstādīt lupstāja sakneņus. Iespējams, jau var stādīt agros kāpostus. Sēj vēlos kāpostus dēstiem. 26. aprīlī sēj un stāda salātus, baziliku, spinātus, dilles, rukolu un citus lapu dārzeņus. Dobēs sēj skābenes, sēj un stāda sīpolus lokiem. Stāda sparģeļus un rabarberus. Sēj zālienus. Stāda kokus un krūmus. Laista telpaugus, ja nepieciešams, tos pārstāda.

27. aprīlis

Foto: Shutterstock

Augļu diena. Podiņos sēj ķirbjus dēstiem. Stāda augļu kociņus un ogu krūmus. Apkopj zemenes. Apsakņo rudenī grieztos ogu krūmu spraudeņus. Sēj zirņus un pupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!