Foto: Shutterstock
Pirms vēl nav sākušās rudens salnas, jāpagūst sakopt pagalms un dārzs. Kādi dārza darbi jāpadara šonedēļ?

15.-16.septembris

Foto: Shutterstock

Rok kartupeļus, novāc vasaras ķiplokus un pamazām arī bietes, burkānus un citus sakņaugus. Glabātavā liek tikai veselas, nebojātas saknes, pēc iespējas ievērojot katrai sugai piemērotu glabāšanas veidu. Stāda ziemas ķiplokus un sīpolus. Apstrādā augsni. Stāda kokus un krūmus. Sakārto, pārjauc un iekārto komposta kaudzes. Rok sētām stabus, klāj celiņus, nostiprina nogāzes.

17.-18.septembris

Foto: Shutterstock

Stāda sīpolpuķes, pārstāda ziemcietes. Peonijas pēc stādīšanas krietni aplaista. 

Novāc augļus un ogas. Šajā laikā grieztie ziedi ilgi saglabāsies svaigi. Vāc ārstniecības augus un dekoratīvos augus floristikai. 

Ienes telpās istabas augus, kas vasarā atradušies dārzā. Seko līdzi laika ziņām, lai kādā aukstā naktī nenosaltu eņģeļtaures un kannas. 

Jaunos divgadīgo puķu dēstus, piemēram, atraitnītes, no pavairošanas dobes pārstāda pastāvīgā vietā.

15.-19.septembris

Foto: Shutterstock

Vēl var iesēt rudzus zaļmēslojumam.

Siltumnīcā labi aug mizuna salāti, bet pavasarim var iesēt ziemas portulakus. Ja izdodas labi pārziemot, pavasarī tie ir visgaršīgākie pirmie zaļumi. Pētersīļus un citus garšaugus der pārstādīt podiņos un audzēt virtuvē uz palodzes, lai ziemā būtu svaigi zaļumi. Salvijas un rozmarīns mēdz izsalt, tāpēc vismaz dažus augus pārstāda podiņos un ienes ziemot vēsās telpās. 

Appļauj zālienu, ja tas nepieciešams. Laista augus. 

Pārstāda telpaugus, kuru galvenais krāšņums ir lapas. Dārzeņus un augļus vāc tikai tik daudz, cik nepieciešams ikdienas patēriņam.

20.septembris

Foto: Shutterstock

Lapu diena pāriet augļu dienā. Rīta pusē vēl veic lapu dienām piederīgos darbus. 

Stāda pavasarī ziedošās sīpolpuķes, rok gladiolu bumbuļsīpolus. Jasmīnu un filadelfu krūmiem izgriež vecos un liekos zarus. 

Pēcpusdienā novāc augļus, ogas un augļu dārzeņus pārstrādei un glabāšanai. Stāda augļu kokus un ogu krūmus.

21.-22.septembris

Foto: Shutterstock

Vāc un pārstrādā krūmcidonijas, rudens avenes, krūmmellenes, irbenes un mežrozīšu augļus. Novāc arī ķirbjus, jo mēneša beigās iespējamas salnas. 

Vasaras šķirņu ābeles jau beigušas ražot, tām vēl jānolasa zaros palikušie puvušie āboli, jāizzāģē ražas aizlauztie zari, jānovāc balsti un jāsakopj apdobes. 

Vāra ievārījumus, konservē, spiež sulas. 

Stāda augļu kokus un ogu krūmus. 

Vāc ārstniecības augus un augu sēklas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!