Vasaras tveicē labāk dārzā nestrādāt. Ja nu akurāt kaut kas steidzams jādara, to labāk ieplānot agrā rīta stundā vai pašā vakarā, kad saule nededzina.

28.-30.jūlijs

Ja laika apstākļi ļauj, turpina stādīt zemenes. Īsu brīdi pirms tam augsnē der iestrādāt Trihodermīnu, lai mazāk izplatītos slimības. Jārūpējas, lai jaunajiem stādiņiem nepietrūktu mitruma un pirmajās dienās tie neizceptos saulē, tāpēc sākumā augus vēlams noēnot. Ravē noražojušos zemeņu stādījumus, nogriež stīgas un mēslo, lai zemeņu cerus spēcinātu nākamā gada ražai.

Pārliecinās, vai vasaras šķirņu ābelēm un bumbierēm no augļu smaguma nelūst zari, normē ražu, zariem liek balstus. Sāk novākt vasaras ābolus. Aco augļu kokus. 

Kad nolasītas upenes, jāņogas un ērkšķogas, ogu krūmus der nomiglot ar bioloģiskajā lauksaimniecībā izmantojamiem līdzekļiem, lai mazinātu slimību un kaitēkļu savairošanās iespējas.

Tiklīdz noražojuši zirņi, tūdaļ uzrok augsni, lai tajā nevarētu iekūņoties un pārziemot kaitēkļi. Ja ķirši slimo ar lapbiri, savāc un sadedzina nobirušās lapas. 

Vāc gurķus, tomātus, kabačus, agrās plūmes. Konservē, skābē, gatavo ievārījumus. Ievāc augu sēklas un ārstniecības augus. Aveņu stādījumos izgriež noražojušos dzinumus.

31.jūlijs

Foto: Shutterstock

Izrok vēl nenovāktos ziemas ķiplokus, daļēji var rakt arī sīpolus. Sēj rudens šķirņu redīsus.

1.augusts

Pēdējais laiks sakārtot pagrabus un noliktavas jaunās ražas uzglabāšanai. Tos iztīra, ja iespējams, izkvēpina ar sausiem kadiķu zariem un balsina ar dzēstiem kaļķiem. Gatavo augsni rudens sējumiem un stādījumiem. Sakārto komposta kaudzes.

2.augusts

Dārza darbiem ne visai labvēlīga diena. Ravē, appļauj nezāles, veic citus saimniecības darbus.

3.augusts

Laista un mēslo burkānus, bietes un kāļus, ūdenim pievienojot nātru vircu un/vai koka pelnu uzlējumu. Sēj rudens redīsus. Novāc kartupeļus, burkānus, bietes īslaicīgai glabāšanai. Apstrādā augsni.

Rozēm dod mēslojumu ar lielu kālija saturu. Sausā laikā kārtīgi aplaista peonijas, lai tās nākamajā gadā bagātīgi ziedētu. Ja nepieciešams, laista ziemcietes, jo arī lielziedu pīpenes, astilbes un monardas sausā augsnē vāji attīstās. Monardu lapas kā garšvielu var pievienot ievārījumiem un augļu salātiem, tās noder arī zāļu tējai pret saaukstēšanos. Ievāc kliņģerīšu ziedus tējām. Lai kliņģerītes ilgāk ziedētu, izlauž noziedējušos ziedus, bet dažus atstāj sēklai. Pārskata gladiolu un dāliju stādījumus, likvidējot slimos augus, ja tādi ir. Gladiolas var apdraudēt fuzarioze, bet dālijas – vīrusu slimības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!