Foto: F64

3. septembris Šajā dienā var dalīt un pārstādīt peonijas, stādīt lilijas, narcises, hiacintes. Ap rožu saknēm augsnē sekli iestrādā lapu koku pelnus, tā sekmējot augu labāku ziemošanu.

4., 5. septembris

Segtajās platībās sēj zaļumus vēlai rudens ražai. No augiem atbrīvotās neapkurināmās siltumnīcās, kur nākamgad paredzēts stādīt tomātus un gurķus, der iesēt rudzus zaļmēslojumam. Arī dārzā novākto dārzeņu vietā sēj ziemājus, kur tie varēs palikt līdz maija vidum vai beigām. Stāda ziemas sīpolus, dala un pavairo maurlokus.

6., 7. septembris

Vāc augļus un ogas, tomātus, gurķus, papriku, ķirbjus, zirņus, pupas un dažādos veidos sagatavo uzglabāšanai. Bumbierus noņem no koka,  kad augļa kātiņš viegli atdalās no zara. Novāc melnaugļu aronijas un spiež sulu (tā pazemina asinsspiedienu). Lai aroniju sula būtu garšīgāka, pievieno kādu ķiršu lapu. Vāc dažādu augļaugu, sakņaugu, kā arī salātu sēklas. Griež un sagatavo jāņogu un ērkšķogu spraudeņus. Stāda avenes.

8., 9., 10. septembris

Sakņu dienas ilgst līdz 10. septembra pēcpusdienai. Ja vien nelīst lietus, tas ir īsti piemērots laiks kartupeļu, kā arī sakņaugu vākšanai. Kur raža novākta, apstrādā augsni. Mālaina zeme rudenī noteikti jāuzrok vai jāuzar, viegla un smilšaina var palikt neapstrādāta līdz pavasarim. Ja nav pagūts iepriekš, novāc vasaras ķiplokus un stāda ziemas. Norok agri noziedējušo gladiolu sīpolus, stāda narcises pavairošanai, veselīgu sīpolu ieguvei.

11. septembris

Ziedu dienā apgriež un ienes vēsās telpās fuksijas, pelargonijas, kannas un citas vasarā dārzā turētās podu puķes. Ievāc ārstniecības augus un garšaugus. Griež un sagatavo floristikā izmantojamus augus. Norok gladiolu sīpolus, ja nepieciešams, pārstāda peonijas. Vāc augļus un ogas, liek glabātavās, konservē, kaltē vai citādi sagatavo ziemai.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!