Foto: stock.xchng

8., 9. oktobris - stāda tulpes. Samērojot vēlmes ar iespējām nodrošināt vajadzīgo temperatūru un papildapgaismojumu, tulpes, hiacintes un citas sīpolpuķes var stādīt podos vai kastītēs uzziedināšanai. Izrok kreimeņu sakneņus ar resniem, noapaļotiem ziedpumpuriem un, lai tie neiežūtu, glabā smiltīs vai kūdrā pagrabā vismaz līdz decembrim, kad var sākt  uzziedināšanu. Vāc puķu un citu augu sēklas. Norok gladiolu sīpolus, dāliju gumus. Novāc ābolus, bumbierus, ogas uzglabāšanai un pārstrādei.

10. oktobris

Vāc vēlīno šķirņu kāpostus, bet rožkāposti un virziņkāposti vēl var palikt uz lauka. Vāc puravus. Apgriež sparģeļus un nosedz ar neitralizētu kūdru vai kompostu. Ar kompostu vai kūtsmēsliem mēslo rabarberus. Stāda košumkrūmus. Sēj rudzus zaļmēslojumam.

11., 12. oktobris

Vāc un kaltē pētersīļu un seleriju zaļumus. Uzrok augsni, iestrādājot kūtsmēslus vai kompostu. Ja dārzā vēl zied mārtiņrozes, tās pirms salnām stāda podos un nes neapkurināmā siltumnīcā. Ārā ziemojošām šķirnēm augus pēc noziedēšanas apgriež 10 - 15 cm augstu, vēlāk cerus apber ar sausu kūdru vai zāģskaidām. Rozēm ap saknēm pieber irdenu augsni vai kompostu, izgriež nenobriedušos dzinumus. Apstrādā augsni, cērt krūmus.

13., 14. oktobris

Vāc ziemas šķirņu ābolus un bumbierus. Glabātavā liek tikai pilnīgi veselus un nebojātus augļus. Ievāc vilkābeļu un mežrozīšu augļus. Pakāpeniski sāk apgriezt vīnogulājus, vispirms uzmanīgi aizvācot jaunos zariņus, ko skārusi neīstā miltrasa. Stāda vai pierok augļu kociņus un ogulājus, gatavo vietu augļaugu stādīšanai nākamajā pavasarī.   Spiež sulas, vāra ievārījumus, konservē. Skābē kāpostus.

15., 16. oktobris

Vāc burkānus un pastinakus, noliek pagrabā smiltīs glabāšanai. Izrok sakņu selerijas un pētersīļus. Selerijas var glabāt pagrabā, bet pētersīļus sagriež un kaltē. Nedaudz piesedzot, dažus pētersīļus atstāj pārziemot dārzā, lai agri pavasarī būtu zaļumi vai arī, lai nākamvasar iegūtu sēklas. Uzmanīgi, lai nesavainotu, izrok arī melnsaknes. Rok topinambūra bumbuļus.

Apstrādā augsni. Stāda ziemas ķiplokus un sīpolus. Mēslo zemenes un citus ogulājus ar kompostu. Ierīko komposta kaudzes lapu un citu augu atlieku kompostēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!