Foto: Privātais arhīvs
Ne tikai Francija ir slavena ar aromātiskajiem un violetajiem lavandu laukiem, arī Vidzemes kalnienē, Limbažu pusē, šajā nedēļas nogalē, 18. un 19. jūlijā notiek ''Lavandu svētki 2015'', kur pulcēsies lavandu smaržas jūsmotāji un violeto lauku apbrīnotāji.

Savulaik lavandu lauki pašu mājās bijis vien Ingas sapnis, taču kādā zīmīgā dienā tika nolemts šo sapni beidzot pārvērst par īstenību, un tā kopš 2010. gada Limbažu pusē rotājas lillā lavandu lauki, kuriem par godu katru gadu tiek rīkoti svētki. Tā kā Latvijas klimatiskie apstākļi nav tie labvēlīgākie lavandu audzēšanai, tad nācies pārvarēt arī grūtības, piemēram, pirms pāris gadiem, kad bargajā ziedā izsala lavandu krūmi, taču nu apstādījumi ir atjaunoti un šogad pilnā plaukumā var atkal baudīt violeto smaržo mākoni.

Tā kā šī vasara mūs nelutina ar daudz karstām vasaras dienām, vairums satraucas vai apstākļi bijuši gana piemēroti lavandu augšanai, tomēr portālam ''Māja&Dārzs'' lavandu lauku saimniece Inga Purava atklāj, ka atsevišķas šķirnes jau zied pilnā plaukumā un noteikti būs apskatāmas vēl kādu laiku, taču ir arī lavandu lauku teritorijas, kurās citas šķirnes vēl tikai ziedēs.

Kā stāsta lavandu sapņa īstenotāja Inga, tad katru gadu šeit sabrauc lielas ļaužu masas, lai iemūžinātos, iesmaržotu un izbaudītu šo burvību, un arī šogad ikviens ir aicināts bez maksas apmeklēt lavandu laukus 18. un 19. jūlijā Vidzemes pusē, bet 25. jūlijā Kurzemes pusē. Saimniece stāsta, ka speciāla dienas programma netiek veidota, jo katrs vēlas izbaudīt šo burvību pēc saviem ieskatiem, taču viens noteikums paliek nemainīgs – lavandas var apskatīt ar acīm un neko griezt nedrīkst. Taču ir padomāts arī par tiem, kas vēlas šo smaržu buķeti aizvest līdzi uz mājām, tāpēc svētku ietvaros varēs iegādāties gan stādus, gan arī lavandu pušķus, eļļu, ziedūdeni un pat pašu ceptus cepumus, ja vien tie jau nebūs izķerti pāris stundu laikā.

''Lavandu svētki 2015'' Vidzemē, Limbažu novadā, Umurgas pagastā norisinās 18. un 19. jūlijā, no pulksten 10 līdz 17. Ieeja bez maksas.

werbeagentur nussdorf a. inn, rosenheim

''Lavandu svētki 2015'' Kurzemē, Saldus novadā, Jaunlutriņu pagastā, ''Ošenieki'' notiek 25. jūlijā. Ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!