Jūlijs un augusts ik gadu ir tas laiks, kad daudzviet Latvijā tiek godināti sakoptāko īpašumu saimnieki. Arī šis gads nav izņēmums un Jēkabpils ir viens no pirmajiem novadiem, kur jau apzinātas skaistākās un sakoptākās sētas.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem novadā netika vērtēti pagasti kopumā, bet gan noteikti sakoptākie ciemati. Pagastu centru grupā līderi bija Dunava, Rubene un Zasa, bet nominācijā Sakoptākais ciemats, kas nav pagasta centrs, izvirzīti Leimaņi, portālam Māja&Dārzs stāsta Jēkabpils novada lauku attīstības konsultante Ina Sēle.

Citus gadus tika vērtētas sabiedriskās ēkas un arī visas izglītības iestādes, to apkārtne. Nu visas skolas ir saremontētas, sakārtotas, izveidoti moderni sporta laukumi, tāpēc šī gada jaunums bijis visu Jēkabpils novada kapsētu sakoptība, stāsta Ina. Vienu vai vairākas kapsētas savā maršrutā iekļāvis pagasta pārvaldnieks, bet vienu izvēlējās vērtēšanas komisija. "Jau divos pagastos ir uzceltas arī jaunas kapličas, vienā ceļ šobrīd. Kā sakoptākā un sakārtotākā tika atzīta Leimaņu kapsēta ar ļoti pārdomāto, saplānoto un ierīkoto jauno kapu daļu, kā arī skaisto kapliču. Veicināšanas balvas tiks pasniegtas par divu Dunavas pagasta kapsētu (Skudru un Celminieku) uzturēšanu kārtībā, ko dara tuvumā dzīvojošie vietējie iedzīvotāji," skaidro lauku attīstības konsultante.

Kā ierasts, arī šogad vērtēts sabiedrisko organizāciju veikums, labākie tūrisma un vides apskates objekti, uzņēmējdarbības labākie piemēri, sakoptākās novada individuālās ēkas ciematā, novada viensētas, kā arī noteikta Sēliskākā sēta. "Prieks, ka katru gadu tiek rādītas aizvien jaunas simtgadīgas un vecākas sētas, kurās tiek saglabāts viss senatnīgais un skaistais. Arī šogad redzējām gan ļoti vecas un sašķiebušās pirtiņas, apsūnojušas klētis, vecas mājas ar saviem stāstiem, 1875.gadā raktu un vēl joprojām darbojošos aku. Pabijām arī klētī, kurā atradās 1.pasaules kara vācu armijas štābs. Kā sēliskākā šogad tika atzīta Alberta un Irēnas Plāņu sēta Zvaigznes," tā Ina Sēle.

Atšķirībā no citiem novadiem, Jēkabpilī cilvēki skatei nepiesakās paši, maršrutu sagatavo katra pagasta pārvalde, pirms tam apsekojot visu pagastu, izvērtējot objektus un uzrunājot potenciālos skates dalībniekus. "Katru gadu pagastos parādās arvien kādas jaunas pērles un pārsteigumi. Šogad tādi bija Ojāra Bites Līdumnieki ar hektāriem lielo ūdens platību, sakopto ainavu un ēkām, Dzidras Nartišas dzimtas vēstures ekspozīcija, biedrības Pavadiņa jautrā izrādīšanās Daugavas krastā, Austriņu lauku sēta ar apstādījumiem, karogu, atpūtas vietām u.c.," ar lepnumu stāsta jēkabpiliete.

Jēkabpils novada sakoptāko īpašumu saimnieki tiks apbalvoti jau šīs nedēļas nogalē - starptautiskā tautas tradīciju festivāla Daugaviņa - Māmulīte un Jēkabpils novada svētku noslēguma pasākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!