Vienā no Ņujorkas rajoniem Bronksā ir kāda brīnišķīga vieta, kur dažu minūšu gājiena attālumā viens no otra atrodas Ņujorkas Botāniskais dārzs un Bronksas zooloģiskais dārzs.

Ņujorka – zaļā pilsēta

Pasaulē, pat pašā Ņujorkā, pastāv divi aplami pieņēmumi par šo milzu pilsētu. Pirmkārt, Ņujorka esot debesskrāpju džungļu pilsēta, kur maz zaļumu un svaiga gaisa. Otrkārt, Bronksa esot bīstams rajons, kur tūristiem un Manhetenas iedzīvotājiem labāk nespert kāju. Pilnīgas aplamības!

Šopavasar pati savām acīm pārliecinājos, ka Ņujorka ir pat ļoti zaļa pilsēta. Turklāt, dzīvojot Bronksā, uz ielas jutos pavisam droši ne tikai dienā, bet pat vēlu vakarā un naktī.

Lai paplašinātu pilsētas zaļo zonu, palielinātu Bronksas apmeklētāju skaitu 1981. gadā te tika svinīgi atklāts jaunais Ņujorkas Botāniskais dārzs. Īpaši skaists tas esot pavasaros un rudeņos.
Man bija tā laime pārliecināties par dārza burvību pavasarī. Tulpju lauki, rododendri, magnolijas, acālijas un dažādi skaisti koki un eksotiskās puķes, kuru nosaukumus nezināju, tieši tobrīd priecēja visus apmeklētājus. Cauri dārzam plūst arī skaistā Bronksas upe. Stāvot tās krastos, pilsētas daudzie debesskrāpju nav redzami, un rodas sajūta, ka atrodies tālu no civilizācijas, dabas vidū. Turklāt tas viss – pilnīgi par brīvu! Par maksu varēja apskatīt daudzos atsevišķos paviljonus un ziedu galerijas, bet pastaigāties pa dārzu – lūdzu, jebkurā laikā!

Orhideju šovs

Pirms nedēļas vienā no paviljoniem bija tikko beigusies ikgadējā orhideju izstāde. To ņujorkieši saucot par pavasara atnākšanas svētkiem. Diemžēl savām acīm man neizdevās to apbrīnot. Kāda latviete, kam bija veicies labāk, nespēja vien beigt savus stāstus par šo brīnumaino šovu. Orhideju smarža cilvēkus pievilinājusi jau no attāluma. Īpaši krāšņi bijuši orhideju vakari, kad visu šo ziedu paradīzi varējis baudīt noslēpumainā apgaismojumā un ar vīna malkošanu piedevām. Vislielākā piekrišana izstādē bijusi orhidejām no ASV dienvidu štata Floridas, īpaši no Key-West.

Frīdas Kalo dārzs

Katru gadu Ņujorkas Botāniskajā dārzā notiekot kāda īpaša izstāde, lai neviens nevarētu teikt: "Botāniskajā dārzā esmu jau bijis, ko man tur atkal meklēt!" Piemēram, nākamgad tur notikšot neparasta pasaulslavenās meksikāņu mākslinieces Frīdas Kalo gleznu izstāde "Frīdas Kalo dārzs". Māksliniece reiz esot teikusi: "Es zīmēju ziedus, lai tie nenomirtu." Un Frīdas Kalo darbos floras patiesi ir daudz – visdažādākie ziedi, koki, kaktusi, augļi... Arī viņas pašportretos māksliniece reti redzama bez ziedu rotas matos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!