Aizvadītā nedēļa daudzviet pagāja lielā karstuma zīmē, kas tik ļoti patīk kartupeļu lapgrauzim (kolorado vabolei), kuru apetīte pieaug ar katru silto dienu. Augļu dārzos savu kaitniecību sākušas plūmju zāģlapsenes un plūmju augļu tinēji, kā arī parādījušās pirmās kauleņkoku lapbires pazīmes. Šos un citus bojājumus Latvijas dārzos laikā no 7. līdz 13.jūlijam apkopojuši Valsts augu aizsardzības dienesta speciālisti.

Kartupeļu lakstu puve. Novērots kartupeļu lakstu puves straujš attīstības pieaugums, it īpaši Vidzemē un Latgalē.

Kartupeļu lapgrauzis (kolorado vabole). Lapgrauža kāpuru šķilšanās un barošanās kartupeļu tīrumos novērojama arvien biežāk. Iestājoties siltākiem laika apstākļiem, to apetīte pieaugs.

Kāpostu balteņi. Virs kāpostaugu laukiem sākuši lidot balteņu tauriņi.

Kauleņkoku lapbire. Lapbires pirmās pazīmes ķiršos parādījās jau jūlija sākumā. Tagad slimības ietekmē vairākos dārzos vērojama lapu nobiršana.

Plūmju zāģlapsenes. Plūmēs šobrīd ļoti labi pamanāmas zāģlapseņu kāpuru sabojātās ogas – nepilnīgi attīstītas, apvītušas, ar kāpura izgrauztu caurumu.

Plūmju augļu tinējs. Gatavoties sākušajās plūmēs attīstās plūmju augļu tinēja kāpuri. Raksturīga pazīme to bojājumiem – sveķaini izdalījumi no ogas.

Ķiršu muša. Gatavajās ķiršu ogās satopami baltie ķiršu mušas kāpuri.

Burkānu muša. Konstatēti pirmie burkānu mušas kāpuru bojātie burkāni.

Krustziežu sausplankumainība. Uz kāpostu lapām parādās pirmie sausplankumainības izraisītie plankumi.

Pelēkā puve, kuras bojājumi bija bieži sastopami uz ogām, tagad konstatēta arī zirņos.

Par to, kā cīnīties ar šiem dārza kaitniekiem, meklē informāciju portālā Māja&Dārzs, kā arī Valsts augu aizsardzības dienesta mājas lapā, kur atrodami daudzi noderīgi padomi un ieteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!