Vasaras karstums kaitēkļiem nav šķērslis. Piedāvājam Valsts augu aizsardzības dienesta apkopoto informāciju par Latvijas dārzos novērotajiem dārza kaitniekiem no 18. līdz 25.jūlijam.

Kartupeļu lapgrauzis (Kolorado vabole)

Lapgrauža kāpuri atsevišķos dārzos jau notiesājuši vairāk kā pusi kartupeļu lapu. Stādījumos barojas dažādu lielumu kāpuri, kuriem pieaugot aug apetīte. Kāpuri nolasāmi mehāniski vai ierobežojami ķīmiski, pēc tam iznīcināmi. Stādījumi jāturpina regulāri uzraudzīt.

Kauleņkoku lapbire

Lapbires pazīmes, kā spilgti dzeltenas lapas ar zaļiem punktiņiem, izteiktāk vērojamas skābo ķiršu vainagos. Priekšlaicīga lapu nobiršana pasliktina kociņu pārziemošanu.

Kartupeļu lapu sausplankumainība

Slimības pazīmes kā sausi, drūpoši, brūni plankumi uz kartupeļu lapām, sastopami gandrīz visos stādījumos. Slimība mazāk agresīva kā lakstu puve, bet arī iespējams ierobežot ar atbilstošu fungicīdu (pārsvarā tiem pašiem, kuri derīgi lakstu puvei).

Kartupeļu lakstu puve

Turpinās lakstu puves attīstība, ar nevienādu slimības izplatības intensitāti, dažādos reģionos. Nepieciešamības gadījumā, vēlākajām šķirnēm vēl var veikt smidzinājumus stādījumu aizsardzībai.

Parastā puve

Karstais laiks veicina slimības izplatību. Puvušie āboli, bumbieri un plūmes jānolasa no koka un jāsavāc no apdobēm, lai nepalielinātu infekcijas risku.

Plūmju augļu tinējs

Gatavoties sākušajās plūmēs attīstās plūmju augļu tinēja kāpuri. Raksturīga pazīme to bojājumiem – sveķaini izdalījumi no ogām. Labāk ogas savākt un iznīcināt, jo patēriņam tās kļūst nederīgas, bet ogas atstājot vainagā vai apdobēs tiek sekmēta kaitēkļa savairošanās nākamā sezonā.

Kāpostu cekulkode

Joprojām dārzos intensīvi lidojošs kaitēklis, kura kāpuru pamatbarība ir kāpostaugi. Attīstās vairākas paaudzes, tādēļ veidoties sākušajās kāpostgalvās atrodamas arī kūniņas.

Kāpostu balteņi

Baltie tauriņi lido virs kāpostu stādījumiem, lapu apakšpusēs tie dēj olas. Kāpuru attīstībai uzmanība būs jāpievērš kāpostu audzētājiem.

Ābeļu kraupis

Izplatīta slimība uz āboliem un bumbieriem, kura pasliktina vizuālo izskatu un veicinot bojāšanos, saīsina uzglabāšanas ilgumu.

Melnkāja

Kartupeļu ceri atpalikuši augumā, laksti nomelnējuši un izraujot nepatīkami smako. Ne vienmēr iet bojā viss augs tādēļ slimie ceri ar visiem bumbuļiem izvācami no stādījuma, jo infekcija saglabājas bumbuļos. Nav kaitīgi patērētāju veselībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!