Pēdējās nedēļas laikā dārzos satraukumu izraisa mazas melnas vabolītes (attēlā), kas apsēdušas gurķu, ķirbju un citu augu ziedus, it īpaši tos, kas dzeltenā krāsā. Kā skaidro Valsts augu aizsardzības dienesta speciālisti, tie ir krustziežu spīduļi, kas šogad nolēmuši dažādot ēdienkarti, jo droši vien nav pieticis ar pieneņu ziediem un rapša ziedkopām.

Latvijas dārzos savu kaitniecību turpina kolorado vaboles, kā arī kāpostu un rāceņu balteņi, piezīmē VAAD, piedāvājot iknedēļas apkopojumu par pagājušajā nedēļā dārzos novērotajiem kaitēkļiem.

Kāpostu un rāceņu balteņi

Lai gan vietām vēl lido balteņu tauriņi, tagad uzmanība jāpievērš to ēdelīgajiem kāpuriem, kas barojas uz kāpostaugu lapām.

Kāpostu pūcīte

Daudzos kāpostu stādījumos sastopami kāpostu pūcītes kāpuri. Pagaidām tie vēl maziņi, taču tiem kļūstot lielākiem, pieaugs arī apetīte.

Kāpostaugu puve

Briestošās kāpostu galviņas sākušas bojāt dažādas puves – pelēkā, baltā, dārzeņu slapjā, fuzariālā. Neatkarīgi no puves nosaukuma, vēlams savlaicīgi bojātās galviņas izvākt no stādījuma, izmantojot pārtikai vai pārstrādei.

Kāpostu cekulkode

Uz kāpostu lapām sastopamas cekulkodes kūniņas. Ja pārstās līt un atgriezīsies siltāks laiks, drīz vien sagaidāma nākamā kāpuru paaudze.

Burkānu lapu brūnplankumainība un sausplankumainība burkānu stādījumos turpina attīstību.

Kartupeļu lapgrauzis (kolorado)

Lai gan vēl joprojām sastopami lapgrauža kāpuri, daudzviet no augsnes izlīdušas jaunās vaboles. Tās turpinās baroties uz kartupeļu lakstiem, lai labāk sagatavotos ziemai.

Ābolu tinējs

Agro šķirņu āboli turpina paši birt no kokiem, tostarp arī ābolu tinēja bojātie. Kāpuru sacaurumotos vajadzētu regulāri savākt un pārstrādāt vai vienkārši likvidēt kopā ar tajos mītošajiem kāpuriem.

Parastā augļu puve

Ābeļu un bumbieru zaros pieaug priekšlaicīgi sapuvušo augļu skaits.

Krustziežu sausplankumainība

Kāpostu lapas turpina inficēt sausplankumainība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!