Veidojot dārzu, iekārtojot pagalma teritoriju, kopjot mauriņu, bieži vien sastopamas dažādas problēmas - kaitēkļu, grauzēju vai nezāļu veidolā. Viena no uzstājīgākajām un nevēlamākajām dārza viešņām ir pienene.

Pienenēm ir visai spēcīga mietsakne, kas var sasniegt pat 25 centimetru garumu. pilnībā iznīdēt šīs nezāles nav nemaz tik vienkārši (lai neteiktu, ka neiespējami), jo sakne, lai arī spēcīga, ir trausla, un bieži vien raujot tiek nolauzta, bet no zemē palikušā saknes fragmenta izaug jaunas nezāles. Turklāt pieneņu sēklas izsējas ar vēja palīdzību, kurš tās var aiznest ļoti tālu.

Vienkāršākais un drošākais veids, cīņai ar pienenēm, neprasot naudas ieguldījumus, ir nezāļu izrakšana ar visām saknēm. Cits cīņas paņēmiens ir pieneņu "izduršana" - ņem garu, asu nazi un izdur pienenes sakni vismaz piecu centimetru dziļumā. Šādu paņēmienu gan reāli iespējams veikt vien nelielās platībās.

Kā palīgu pieneņu iznīdēšanā var izmantot parastu vārāmo sāli, ko uzber pienenes pamatnei. Īsā laikā augs ies bojā, tā vietā atstājot brūnu laukumu. Tiesa, jābūt uzmanīgam, cenšoties nekaisīt sāli uz kultūraugiem, lai neiznīcinātu arī tos.

Dārzkopības un saimniecības preču veikalos var iegādāties īpašu instrumentu, kas paredzēts pieneņu izvilkšanai no zāliena. Nezāļu izvilcējs ir ērts un parocīgs, lai iznīdētu pienenes no zāliena, nav nepieciešams rakt vai izmantot indīgas ķimikālijas. Instrumenta nerūsējošā tērauda spailes sniedzas dziļi augsnē, kur satver sakni no vairākām pusēm un izvelk to ārā. 

Ja pieneņu iekarotā teritorija ir pārāk plaša, var gadīties, ka mehāniskie līdzekļi to apkarošanai nelīdzēs, būs jāķeras pie smagās artilērijas - ķīmiskajiem līdzekļiem, kas pieejami dārzkopības preču veikalos. Pirms izmantot indi, uzmanīgi izpētiet lietošanas norādījumus un ievērojiet tos! Noteikti parūpējieties par darba drošību, neieelpojiet herbicīda tvaikus, darba gaitā izmantojiet cimdus. Ja ķīmiskais līdzeklis iekļuvis acīs vai uz gļotādām, noskalojiet to ar lielu ūdens daudzumu, kā arī vērsieties pēc palīdzības pie mediķiem!

Pieneņu ziedēšanas laikā ir ļoti svarīgi neļaut nezālēm izziedēt un izsēties vējā. Patiesībā gan ar šīm dzeltenajām nezālēm ir gluži kā ar vējdzirnavām - lielā mērā tā ir diezgan bezjēdzīga cīņa. Paverieties apkārt - pienenes ir gan ceļu malās, gan kaimiņu dārzos, gan krūmmalēs... Ja zied, neviena netraucētas, tad "ražu" vāks visi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!