Foto: Shutterstock
Ja tavā pagalmā apmetušās lapsenes, no tām pēc iespējas ātrāk jāatbrīvojas, jo nikno īrnieču pastāvīgā klātbūtne ne tikai traucēs, bet arī apdraudēs mājinieku veselību, jo īpaši, ja ģimenē kādam ir alerģija pret kukaiņu kodumiem.

Tukšu lapseņu midzeņu noārdīšana rudenī vai ziemā ir veltīgs darbs, jo tajā lapsenes tāpat vairs neatgriezīsies. Pavasarī rūpīgi jāizpēta mājas bēniņi un citas telpas, kur lapsenes varētu iemājot, jāpārbauda, vai tur nav sākusies būvniecība, jo šajā laikā midzeņi var būt jau valrieksta lielumā. Tad viņus ir visvieglāk noņemt un iznīcināt. Atgriezusies nojauktā midzeņa vietā, lapseņu mātīte pariņķos apkārt un dosies prom citas vietas meklējumos, iesaka laikraksta Latgales Laiks vērtīgo pūra lādes padomu veidotāji, piebilstot, ka reizēm tomēr uzstājīgās lapsenes var atsākt būvniecību šajā pat vietā un celt 56 mājiņas pēc kārtas, tāpēc jābūt daudz uzstājīgākiem šīs būvniecības apturēšanā.

Ja celtniecība ievilkusies un mājiņa jau izaugusi pamatīgi liela, labāk saukt palīgā speciālistus, jo šādu lapseņu midzeņu nojaukšana var izrādīties dzīvībai bīstama. Tomēr dažos gadījumos var mēģināt arī pašiem mājiņu nojaukt. Šim nolūkam būs nepieciešami cimdi, biezs apģērbs, sejas aizsargs un garš miets. Cīņu ar lapsenēm labāk novadīt nakts laikā, kad tās guļ, vislabāk ap pulksten trijiem, četriem. Spainī ielej verdošu ūdeni un to noliek zem midzeņa. Pūzni notriec ar nūju, cenšoties to iemest tieši spainī un uzreiz nosedz trauku ar vāku. Verdošajā ūdenī lapsenes ies bojā.

Laikraksts iesaka arī citu padomu, proti, ja pūznis nav visai liels un ir viegli pieejams, to no apakšas var ielikt bieza polietilēna maisā, tad noraut no stiprinājuma vietas, maisu ātri aizvērt, lai kukaiņi netiek laukā. Maisu labāk iemest lielā ugunskurā, kur tas uzreiz sadeg.

Ja midzeni ir bail kustināt, var mēģināt lapsenes noindēt ar spēcīgu līdzekli kukaiņu apkarošanai. Arī to vislabāk darīt naktī. Līdzekļa baloniņu pietuvina ieejai midzenī un salaiž tajā visu saturu, grozot baloniņu, lai tā saturs iekļūtu visos midzeņa slāņos. Šo metodi var izmantot gadījumā, ja midzenis ierīkots grūti pieejamā vietā, no kurienes to grūti nokratīt. Izmantojot šo metodi, vēlams pašam sevi pasargāt no saindēšanās ar līdzekli, atgādina Latgales Laiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!