Foto: stock.xchng
Baziliks ir garšaugs, kuru lielākoties izmanto uzturā kā garšvielu. Visā Eiropā saimnieces baziliku audzē gan savos dārzos, gan uz palodzēm un balkoniem. Bazilika lapas nogriež svaigas un pievieno tās tomātu zupai, picai un makaronu ēdieniem.

Kā vēsta ārvalstu specializētie mediji, baziliku ļoti iecienījuši arī veģetārieši, taču tā garšas īpatnības lieliski piestāv arī ar gaļas ēdieniem, tāpat šis augs savu lielisko smaržas īpašību dēļ tiek izmantots arī dažādos zāļu uzlējumos un pat liķieros.

Ziedēšanas laiks: jūlijs-augusts

Dzimtene: Dienvidāzija

Dzimta: lūpziežu (Lamiaceae)

Bazilikam patīk siltums, tādēļ to vislabāk stādīt saulainā, no vēja pasargātā vietā. Šo garšaugu veiksmīgi var audzēt uz palodzes vai balkona (rietumu, austrumu vai dienvidu pusē). To drīkst stādīt kopā ar tomātiem un pipariem - eksperti uzskata, ka tas pat pastiprina bazilika augšanu.

Ir sastopami vairāki bazilika veidi, kuri atšķiras pēc krāsas, aromāta, kā arī lapu izmēra. Mūsdienās radītas arī tādas bazilika šķirnes, kuras piemērotas audzēšanai dažādos klimatiskajos apstākļos.

Baziliks ar zaļām lapām lielākoties ir izturīgāks un ātrāk aug. Tāpat ir sastopamas arī kompaktas formas, piemēram, "Mini-mum", kurām patīk mitrums, savukārt sarkanlapu bazilikam "Purpuracens" patīk labi drenēta augsne.

Kopšana

Baziliks labi aug bagātā augsnē, tas ir viengadīgs augs un nepārziemo. Tā sēklas ir jāsēj katru pavasari no jauna vai jāiegādājas stādiņi. Labākais laiks stādīšanai - maija beigas.

Dārzkopja padoms

Baziliku itin viegli var apsēst kaitēkļi, tādēļ to nerekomendē stādīt netālu no piparmētrām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!