Foto: stock.xchng
"Kur var iegādāties topinambūra stādāmo materiālu?" vaicā Aivars Puriņš Dzērbenes pagastā.

Topinambūrs (Helianthus tuberosus) ir ļoti pieticīgs augs. Tas ir liela auguma lakstaugs, rudens pusē zied dzelteniem ziediem, kas atgādina mazas saulespuķes. Topinambūra bumbuļi pārziemo augsnē. Visus ir grūti izrakt, tādēļ mazdārziņu rajonos tas vietām pārvērties par nezāli.

Šī iemesla dēļ topinambūra stādāmo materiālu audzētavas īpaši nepiedāvā. Rudenī tirgū var nopirkt topinambūra bumbuļus, tos piedāvā kā pārtikas un ārstnieciskus augus. Ieteicams pastaigāt pa ģimenes dārziņiem, aprunāties ar dārzkopjiem - gan jau kādam topinambūrs aug dārza stūrī, un dažus bumbuļus jums uzdāvinās.

Bumbuļi ir sulīgi, ar riekstu garšu. Topinambūrs satur C vitamīnu un B grupas vitamīnus un daudzus mikroelementus - dzelzs sāļus, kalciju, kāliju, nātriju, magniju, selēnu, fosforu, cinku, mangānu, hromu un varu. Topinambūru īpaši iecienījuši diabēta slimnieki, jo tajā esošo augu inulīnu ļoti labi uzņem cilvēka organisms. Topinambūrs palīdz pret hipertoniju un asinsrites traucējumiem, labi stiprina nervu sistēmu. To lieto, ja ir gastrīts ar paaugstinātu skābumu.

Bumbuļus vislabāk ēst rudenī un pavasarī, kad tie satur gandrīz visus cilvēkam nepieciešamos elementus. To sistemātiska lietošana kavē sāļu nogulsnēšanos, der infarkta un insulta profilaksei. Atveseļošanās nolūkos iesaka svaigā veidā ik dienas apēst 50 g bumbuļu. Tos nemizo, bet tikai rūpīgi nomazgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!