Foto: Shutterstock
Sinepes ir ātraudzīga, mitrumu mīloša un aukstuma izturīga viengadīga kultūra, ko var izaudzēt arī piemājas dārziņā. Tās pieņem gandrīz jebkuru augsni, vienīgais izņēmums ir skāba augsne.

Visasākās, gluži vai dedzinošas, ir melnās sinepes (Brassica nigra). Augs ir divus metrus garš un savvaļā aug Amerikā. Balto jeb dzelteno sinepju augi (Sinapis alba) ir maigāki. Tos audzē kā salātus un sauc par sinepju kresēm. Trešā šķirne ir brūnās sinepes (Brassica juncea). Lai arī sinepes jāsēj pavasarī, tomēr Sinepju diena ir šodien, tādēļ nedaudz par sinepēm no sēšanas pavasarī līdz gardām mājas sinepēm burciņā.

Sinepju audzēšana

Sinepes sēj aprīļa beigās vai maija sākumā, bet siltumnīcās un lecektīs pat agrāk. Vislabākā temperatūra sinepju augšanai ir +20°C, bet sēklas jau sāk dīgt, līdzko temperatūra ir virs nulles. Vieglas salnas līdz -5°C lielākajai daļai sinepju šķirņu nav bīstamas, ja dzinumu piesedz ar neaustu materiālu. Zemē sēklas iestrādā aptuveni 1,5 centimetri dziļi. Sadīgušajām sinepēm rindstarpas irdina, retina, ravē un sausā laikā laista. Sinepes var sēt arī ziemā uz palodzes, tās sadīgst 2—3 dienu laikā, un pēc tam dīgstus izmanto dažādos salātos.

Sinepju sakņu sistēma satur fitoncīdus, kas veicina augsnes atveseļošanos. Īpaši ieteicams sinepes audzēt starp zemeņu ceriem — tās ievērojami paaugstinās zemeņu ražu. Dārzā labi priekšaugi sinepēm ir gurķi, tomāti, sīpoli, agrie kartupeļi, bet ne kāposti.

Sēklu vākšana

Sinepju sēklas novāc, kad ir nogatavojušies apakšējie un vidējie pāksteņi un pati sēkla ir vaska gatavībā. Kad augs sāk dzeltēt un lapas krist, apakšējie un vidējie pāksteņi kļūst brūngani un sēklas iegūst šķirnei raksturīgo krāsu. Sinepes nogriež un žāvē, pēc žāvēšanas izkrata sēklas, kuras papildus kaltē.

Sinepju sēklas satur ēteriskās eļļas, taukus, celulozi un pektīnus. Sinepes ir ļoti veselīgas, tās satur dažādas minerālvielas - fosforu, kāliju, magniju, dzelzi, cinku, sēru un kalciju, kā arī dažādus vitamīnus - B1, B2, PP, C, K, A un D vitamīnu.

Foto: Shutterstock

Sinepju gatavošana

Sinepju garša un stiprums rodas brīdī, kad saspiesta sinepju sēkla tiek sajaukta ar ūdeni. Vispirms sēklas kafijas dzirnaviņās samaļ pulverī. Pēc tam pulverim pielej aukstu ūdeni un ļauj aptuveni 10 – 15 minūtes ievilkties. Šajā laikā no sinepēm atbrīvosies enzīmi, kas rada ierasto sinepju asumu. Ja tiks pievienots silts ūdens, sinepes būs maigākas, bet rūgtākas.

Pirms sinepes pievieno mērcēm un majonēzēm, kuru viena no sastāvdaļām ir arī etiķis, tās sajauc ar ūdeni, jo etiķis sinepes padara rūgtas. Tomēr atjauktas sinepes var likt gan etiķī, gan tām var pievienot sāli, gan tās var sildīt. Jāatceras, ka, ja sinepes tiek uzsildītas, tām zūd asums, tādēļ sinepes karstam ēdienam jāpieliek pēdējā brīdī.

Ņiprās puravu karstmaizes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Šo grauzdiņu brokastīs nebaudīsi – tas ir nedaudz ņiprāks garšas ziņā. Tas tāpēc, ka grauzdiņa garnējums – siera mērce – pagatavota kopā ar alu. Līdz ar to grauzdiņš būs lieliska uzkoda reizēm, kad tiek malkots gardais miestiņš.

Lasīt vairāk

Puravu un olu salāti ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kaut kas pavisam vienkāršs, bet tajā pašā laikā īpašs – gardi puravu salāti ar estragona lapām. Tam visam pa virsu garšīga mērce, kas pagatavota no Dižonas sinepēm, sarkanvīna etiķa un olīveļļas. Būs tieši laikā vieglām pusdienām vai vakariņu pirmajam ēdienam.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.

Lasīt vairāk

Sinepju un medus marināde maigam vistas gaļas šašlikam

Foto: Shutterstock
Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, uzsver Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot recepti maigam vistas gaļas šašlikam, kas marinēts medus un sinepju marinādē.

Lasīt vairāk

Vistas fileja ar sinepēm un zaļumiem

Foto: Shutterstock
Kas būtu diena bez vismaz vienas maltītes, kurā ir gaļa? Vistas filejas vari pagatavot simtiem variācijās, bet šī recepte būs īpaši viegla un garda – gaļai īpašu garšu un maigumu piešķirs gardās Dižonas sinepes.

Lasīt vairāk

Cepti vistas stilbiņi sinepju un estragona mērcē

Foto: Shutterstock
Ļoti ērts vakariņu ēdiens, cepeškrāsnī vienā pannā cepot vistas stilbiņus ar dārzeņiem. Garšas buķeti noapaļos bagātīgā un aromātiskā sinepju un estragona mērce.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta vista ar kļavu sīrupa un sinepju garoziņu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Ierasta kombinācija vistas cepetim ir sinepju un medus marināde, piedāvājam izmēģināt citu salduma avotu, proti, - kļavu sīrupu, kas sajaukts ar Dižonas sinepēm. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!