Foto: Shutterstock
Pēdējā laikā ne mazums dārzniecības entuziasti lepojas ar pašu izaudzēto avokado koku, tieši tāpēc būtu grēks neiepazīstināt ar šī procesa pamācību. Lai arī cik skaists un eksotisks izskatītos izaudzētais avokado augs, diemžēl jaunus augļus no tā nesagaidīt, taču ir vērts izmantot augļa kauliņu arī skaisti zaļo lapu dēļ.

Viss, kas nepieciešams eksotiska auga izaudzēšanai, ir apēstā avokado kauliņš, glāze ar ūdeni un trīs koka irbulīši. Visdrošāk audzēt augu no kauliņa, kura auglis bijis gatavs un vidēji mīksts. Kauliņš ir rūpīgi jānomazgā zem tekoša ūdens, lai nevienā vietā nebūtu manāms augļa mīkstums.

Kad kauliņš ir nomazgāts, vieni iesaka tam noskrāpēt arī brūno miziņu, lai neaizkavētu augšanu, bet citi saka, ka tas labi izaug arī ar visu miziņu. Šeit var vadīties pēc saviem ieskatiem, jo nav viennozīmīgu noteikumu.

Izmantojot koka irbulīšus, iedur tos kauliņā no trim pusēm pietiekami dziļi, lai tie stabili varētu noturēt kauliņu.

Piepildi glāzi pilnu ar ūdeni un uzliec tai pa virsu sasprausto avokado, lai daļa no kauliņa būtu iemērkta ūdenī. Svarīgi, lai kauliņš nebūtu pilnībā iemērcēts, bet tikai daļa no tā. Aptuveni pus kauliņam ir jābūt iemērktam ūdenī. 

Glāzi ar iemērkto kauliņu novieto saulainā vietā, piemēram, uz palodzes un ik pārdienas nomaini traukā ūdeni. Ar laiku kauliņš sašķelsies un tam izveidosies saknes, tāpēc traukam vajadzētu būt pietiekami dziļam. Vēl vēlāk parādīsies arī asns, kas stiepsies no kauliņa vidusdaļas, un tad atliek vien būt pacietīgiem un gaidīt, kad tas izaugs pietiekami garš un ar pirmajām lapiņām.

Aptuveni pēc diviem mēnešiem no iemērktā kauliņa ūdenī būs izveidojies jau krietns augs, un tikai tad, kad tam jau attīstījušās pāris lapas un saknes ir gana stingras, to var pārstādīt puķu podā. Ja iestādīsi to pārāk ātri, augs iznīks, lapas nobirs un kāts sāks žūt, jo saknes vēl nebija pietiekami attīstījušās.

Pirms pārstādi augsni, sagatavo puķu podu, ieberot tajā augsni līdz pusei. Šis nav tas gadījums, kad augs jāstāda, ierokot to zemē, šeit jārīkojas nedaudz piesardzīgāk. Kad pods ir piepildīts līdz pusei ar augsni, ieliec izdīgušo kauliņu, pieturi to gaisā, un ar otru roku ber klāt substrātu. Ja saplacināsi saknes, tās var iznīkt, tāpēc tās uzmanīgi jāapber ar substrātu, lai tās netiktu ievainotas. Tāpat kauliņam nav jābūt pilnībā apraktam, bet tieši tāpat kā liekot to ūdenī, pusei ir jābūt atsegtai un redzamai no ārpuses. Pēc iestādīšanas neaizmirsti bagātīgi apliet augu. Svarīgi turpmāk augu uzglabāt gaišā vietā, lai lapas būtu sulīgi zaļas un spīdīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!