Foto: Shutterstock
Šis ir tas laiks, kad telpaugiem trūkst barības elementi, tāpēc ir īstais brīdis to pārstādīšanai.

Kā pārbaudīt, vai augu nepieciešams pārstādīt?

Var jau būt, ka tavam telpaugam vēl nav nepieciešamība pēc pārstādīšanas, un to drošības pēc var pārbaudīt. Viena no pazīmēm, ka nepieciešama pārstādīšana ir vietas trūkums auga saknēm. Apskati, vai poda apakšā nelien ārā saknītes, ja tas tā ir, noteikti jānomaina pret lielāku podu. 

Tāpat nepieciešamība pēc pārstādīšanas var būt tad, ja augsnei izveidojusies pelējuma kārtiņa, nepatīkama smarža, tas sācis pūt vai augs palicis vārgāks nekā ierasts. Ja augam nepiemīt kāda no šīm pazīmēm, var veikt daļēju augsnes maiņu, atstājot zemi pie saknēm to pašu, nomainot tikai augsni poda apakšā un virspusē.

Kā pareizi pārstādīt?

Vispirms pārbaudi, vai zem poda nav izlīdušas saknes. Ja ir, tad augs būs jāpārstāda lielākā podā, taču liekās saknes vispirms jānogriež, jo tās nav tikušas pie barības vielām.

Pirms sparīgi centies izņemt poda saturu, pieklauvē pie poda malām, lai zeme atlec no sienām, un to būtu vieglāk izņemt. Ja nepieciešams, pakustini pašu augu ar visu zemi, arī tas var palīdzēt to vieglāk izņemt. Ja tomēr neviens paņēmiens nav palīdzējis, un augs joprojām stingri turas podā, iedur gar malu plānu nazi un virzi to gar malu uz priekšu. 

Atkarībā no telpauga veida, tam būs izveidojušās garākas vai īsākas saknes, taču pārstādīšanā vajadzētu daļu no tām noņemt, lai augs ar jaunu sparu varētu uzņemt barības vielas. Parasti sakņu daudzums jāsamazina par vienu trešdaļu. Izvēloties jaunu podu, ņem vērā, ka vecajam vajadzētu ietilpt jaunajā, un starp tiem vēl vajadzētu būt aptuveni centimetru platai vietai. Nevajadzētu pārāk lielu podu, jo tad augs lieki patērēs spēku un enerģiju sakņu veidošanai. 

Pirms pārstādīšanas vēlams sagatavot atbilstošāko augsnes maisījumu, bet ja nezini, kādu iegādāties, ņem universālo augsni, jo tā derēs lielākajai daļai telpaugiem. Ja telpās audzē kādu augu, kam patīk skābāka augsne, tad iegādājies speciālu, tāpat kā kaktusiem un citiem sukulentiem. 

Pirms liec puķu podā jaunu augsni, ieber tajā drenāžu, ko vari iegādāties veikalā vai arī tam par pamatu izmantot veca puķu poda lauskas. Ieber to aptuveni 1-2 cm biezā slāni un tikai tad pa virsu uzber nedaudz zemes. Tad liec iepriekš izņemto augu un rūpīgi iecel to jaunajā vai tanī pat vecajā podā. Gar poda malām ber augsni un viegli pieblietē to, lai augs stingri un stabili turētos. Noslēgumā aplej augsni ar ūdeni, tas palīdzēs augsnei izkliedēties vienmērīgāk. Ja nepieciešams, pievieno vēl zemi. 

Ņem vērā!

  • Ja augam ir ziedēšanas laiks, noteikti neveic pārstādīšanu, jo tas var iztraucēt ziedēšanas procesu.
  • Dienu pirms pārstādīšanas kārtīgi aplaisti augu. Tādā veidā būs vieglāk izņemt augu no poda. 
  • Pārstādot obligāti vajag nomainīt augsni, nevis izmantot to pašu veco, pretējā gadījumā, no pārstādīšanas nav nekādas jēgas.
  • Nevienā brīdī, veicot puķu pārstādīšanu, neizmanto spēku. 
  • Pēc pārstādīšanas aptuveni divas nedēļas ievēro mērenu laistīšanu, citādi saknes var sākt pūt. Tāpat nenovieto augu tiešos saules staros. 
  • Pirms pārstādīšanas, augu vari ievietot dušā un kārtīgi noskalot tam putekļus no lapām. Tādā gadījumā pārklāj zemi ar maisiņu vai plēvi, lai neuzkrātos pārāk daudz mitruma.
  • Pārstādīšanai izmanto speciālo dārza lāpstiņu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!