Foto: DELFI
Nav nemaz jālūkojas ārpus valsts robežām vai glancētos žurnālos, lai iedvesmotos sava dārziņa uzfrišināšanai. Kāds varbūt teiks, ka nav ko tērēt laiku iedvesmas meklēšanai, jāiet tik rušināties, taču dažreiz trūkst idejas vai veiksmīga piemēra, tāpēc šo prieku nevajag liegt.

Kādas čaklas darba rokas Mangaļsalas dārzā iestādījušas vīģu un persiku kokus, kāds audzē vīnogas un no tām darina vīnu, bet citi ierīkojuši cidoniju laukus un plašās ārēs audzē ziemeļu citronus. Uzņēmīgu dārzkopju un entuziastu Latvijā nudien netrūkst, turklāt varam lepoties, ka ar katru gadu parādās vēl kāds, kas uzņēmies uzsākt kaut ko jaunu un līdz šim nebijušu. Ar šādiem ''Tavs Dārzs'' apsolās iepazīstināt arī turpmāk.

Varbūt kāds, iedvesmojoties no šiem uzņēmīgajiem stāstiem, uzsāks kaut ko neparastu arī savā saimniecībā?

Ciemos: 'Nestandarta' dārzs Mangaļsalā, kur aug persiki un vīģes

Foto: DELFI

Andi Persidski Māja&Dārzs ievēroja šajā pavasarī, kad portālā bija izsludināts lasītāju fotokonkurss par skaistākajiem dārza stūrīšiem - toreiz viņš ar sava dārza bildēm nopelnīja balvu - dārza šķēres. Vasaras karstākajā laikā braucām uz Mangaļsalu raudzīties, kā viņš tās liek lietā. Bet dārzā – brīnums pie brīnuma!

Lasīt vairāk

Abavas vīna darītavas saldais ceļš no vīnogu ķekariem līdz vīnam pudelēs

Foto: Privātais arhīvs

Pirms desmit un piecpadsmit gadiem vīna darītavas saimnieks Mārtiņš Barkāns, visticamāk, nemaz nevarēja iedomāties, ka 2015. gadā novāks piecu tonnu vīnogu ražu un turpinās sapņot par to, kas varbūt savulaik pat prātā neienāca. Tomēr sapņotājiem pieder pasaule, un cilvēki ar šādām dzīves kaislībām iedvesmo apkārtējos noticēt sev, tieši tāpēc aicinājām uz sarunu ģimenes vīna darītavas saimnieku Mārtiņu, lai noskaidrotu, kā mūsu platuma grādos noris vīnogu audzēšana.

Lasīt vairāk

Video: Uzņēmīgs saimnieks Latgalē sāk audzēt brokoļus

Spītējot pēkšņi uznākušajam salam, Ilūkstes novada zemnieku saimniecības "Apiņi" apsildāmajā siltumnīcā jau ir sākusies sēja, lai sagatavotu ap 200 000 brokoļu dēstu septiņus hektārus lielajām lauku platībām. Pirmās brokoļu audzēšanas iemaņas saimnieks Mārtiņš Bogušs ieguvis, strādājot Skotijā, vēsta "Runā Latgale".

Lasīt vairāk

Vērtīgais ziemeļu 'citrons' jeb Ciemos cidoniju dārzā Raunas novadā

Foto: Shutterstock

Zemnieku saimniecībā "Jaun-Ieviņas" nepilnus 1,5 hektārus no kopējās apsaimniekojamās platības aizņem cidonijas. Ņemot vērā ļaužu lielo interesi par ziemeļu citroniem un no tiem pagatavotajiem, vitamīniem bagātajiem produktiem, iespējams, kādreiz cidoniju krūmu būs vairāk. Pagaidām saimnieki tikai eksperimentē, kā ar minimāliem līdzekļiem iegūt maksimālo labumu no pašreizējā stādījuma.

Lasīt vairāk

Ciemos: tuneļu tehnoloģijas, vietējās melones un zemenes uz augstajiem galdiem Embūtes 'Dēseles dārzos'

Vaiņodes novada Embūtes pagasta saimniecībā “Dēseles dārzi” viss sākās ar nekoptiem laukiem un frigo zemeņu stādiem no Holandes. Apgūstot pasaules pieredzi tuneļu tehnoloģijā, bizness attīstījās arvien straujāk – pašlaik te zem seguma audzē ne tikai zemenes, bet arī citas kultūras izmēģinājuma nolūkos.

Lasīt vairāk

Neticami – Burtnieku 'Buciņos' ienākas arbūzi un hurma

Šķiet neticami, ka Latvijas dārzā labi var justies rozīņkoks, princešu koks, hurma vai Sīrijas hibisks. Tomēr šie un citi cimperlīgie svešzemnieki aug Burtnieku pagastā, "Buciņu stādaudzētavā", kur ciemojās žurnāls "Praktiskais Latvietis".

Lasīt vairāk

Ciemos: 'Aizporu dārzi' Skrundas novadā, kur zemenes ienākas tuneļos no maija līdz septembrim

Foto: Shutterstock

Par spīti lielajam ievesto zemeņu daudzumam, vietējie audzētāji ir apņēmības pilni konkurēt ar dienvidu zemēs audzēto ražu – apgūt dažādas tehnoloģiskās – viltības, lai paildzinātu ražas laiku. Visskaistākās ogas iespējams izaudzēt segtajās platībās ar saldētiem stādiem. Kad pienāk īstais laiks, tos stāda zemē, nodrošinot tirgu ar svaigām ogām pat piecus mēnešus gadā – no maija līdz septembrim.

Lasīt vairāk

Violetais prieks. Ciemos pie lavandas audzētājiem Limbažu novadā

Jau ceturto gadu Latvijā varam priecāties par skaisti ziedošiem un burvīgi smaržojošiem lavandu laukiem. Šo Provansas reģionam Francijā raksturīgo ainavu Vidzemē un Kurzemē iedzīvinājis kāds uzņēmīgs un azartisks pāris – Inga Purava un Rihards Šķeltiņš, kuri ar savu veiksmīgo darbošanos apliecinājuši: lavanda var augt ne tikai dienvidzemēs, bet arī ziemeļos.

Lasīt vairāk

Bazilika plantācijas Iecavas pusē – no idejas līdz sapņa piepildījumam

Foto: Privātais arhīvs

Ir tāds teiciens ''domā, ko vēlies, jo sapņi tiešām mēdz piepildīties''. Tieši šādi vārdi man nāk prātā pēc sarunas ar Hēliju Stepanoviču-Monkeviču, saimniecības ''Letis'' namamāti, kas savulaik no dārza darbiem turējusies pa gabalu, bet nu aktīvi rosās ik dienas, apčubinot daudzos salātu un bazilika stādus.

Lasīt vairāk

Ciemos: Neparasts dārzs ar vīna darītavu Latgales nostūrī

Idejām jāļauj īstenoties – jo ātrāk, jo labāk, ir pārliecināta Irēna Koleda, kura novārtā pamestā Latgales nostūrī Kotleros izveidojusi savu karaļvalsti ar skaistu dārzu, vīna darītavu, degustāciju zāli. Katru gadu top kaut kas jauns, jo tikai tā var panākt, lai uz Kotleru ciema "Olnicām" brauktu arvien vairāk tūristu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!