Foto: PantherMedia/Scanpix
Jebkurai krāsai ir spēcīga ietekme uz bērnu, tāpēc, zinot krāsu pozitīvās un negatīvās ietekmes, mēs varam labvēlīgi ietekmēt bērna emocionālo stāvokli un veselību. Padomus krāsu izvēlē bērnistabā sniedz krāsu terapijas speciāliste Elita Goldmane, strikti norādot, ka sarkanā krāsa ļoti nelabvēlīgi ietekmē bērna psihi. Tiesa, neaktīviem bērniem tā var arī palīdzēt.

Vispārējie likumi, kā pielietot krāsu bērna apkārtnē:

1. No dzimšanas līdz divu gadu vecumam bērna apkārtnē ieteicams izmantot nepiesātinātās krāsas. Jaundzimušā istabai jābūt ērtai, mierīgos, ieturētos toņos. Piemēram,var tikt kombinēti siltie zilie un pasteļa dzeltenie toņi, pateicoties tam rodas komforta un aizsargātības sajūta.

2.Nav ieteicams bērna istabai izvēlēties tumšos toņus. Jo tuvāk krāsa melnajai, jo nomācošāk tā iedarbojas uz cilvēka psihi. Savukārt gaišākas krāsas veicina pozitīvas emocijas, jo tās rada asociācijas ar spēku, attīstību,jaunību.

3. Labs, interesants variants ir divu krāsu sienas, piemēram, kombinēt gaiši zilu ar gaiši dzeltenu vai uz rozā fona baltas (vai pasteļa dzeltenas)svītriņas.

4. Mazuļa istabā griestus un sienu augšējo daļu ieteicams krāsot baltu vai ļoti gaišu. Savukārt nav ieteicami aukstie toņi, jo tie rada patumšinātu apgaismojumu, kuram ir nelabvēlīga ietekme.

Vecākiem būtu ieteicams ņemt vērā, ka mazuļa telpu krāsu gamma, apģērba gamma, košas rotaļlietas ne tikai ietekmē viņa redzes un runas attīstību, bet arī bērna psihi.

Zelta likums skan tā - visām krāsām mazuļa dzīvē jābūt daudz. Galvenais - jāievēro to saprātīgs līdzsvars mājoklī,bērna rotaļlietās un apģērbā. Savu mīļāko krāsu bērns izvēlēsies, kad izaugs, bet vecākiem ir uzdevums ļaut bērnam mācīties izvēlēties viņa personīgās krāsas.

Nedaudz par nokrāsām

Pasteļi - bāli dzeltens, bāli gaišzils, bāli gaišzaļš vai rozā ideāli der bērnistabai. Tie atsvaidzina istabu, rada labu noskaņojumu.

Ieteicams bērnistabas sienas krāsot dažādās krāsās. Piemēram, lai mazinātu gaismas košumu un radītu vēsuma sajūtu, saulaina siena var būt zilgana vai zaļgana, siena, kas atrodas ēnā,(ēnaina)var būt persiku vai krēmkrāsas.

Sarkanā krāsa

Nav ieteicama bērnistabā, jo negatīvi iedarbojas uz bērna psihi: var rasties uzbudinājums, var paaugstināties asinsspiediens un var sākties galvassāpes, arī nakts murgi.

Oranžā krāsa

Bērnistabā šajā krāsā ieteicamas tikai pāris rotaļlietas.

Dzeltenā krāsa

Ļoti labvēlīgi ietekmē visus bērna dzīves aspektus. Tā ir lieliska krāsa, lai noformētu bērna istabu. Nav ieteicama tikai tajos gadījumos, kad bērnam ir nosliece uz pāruzbudinājumu, neirozēm.

Sarkanu, dzeltenu, oranžu – labi izmantot apātiskiem, neaktīviem bērniem, jo viņiem var paaugstināties aktivitāte un komunikablitāte, uzlaboties garastāvoklis.

Ja mazulis ēdīs no oranžas pudelītes vai dzelteniem šķīvīšiem, ja viņam noliks priekšā košu paplāti, tad bērnam var uzlaboties apetīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!