Beluzu ģimenes lauku īpašumā "Eldorado" Nīcas novadā ir moderna un lakoniska arhitektūra, profesionāli plānots arī dārzs – ar ekoloģisku pietāti pret dabu. "Praktiskais Latvietis" brauc skatīties!

Valija un Andris Beluzas agrāk dzīvojuši privātmājā Liepājā. Pirms vairākiem gadiem sapratuši, ka pusmūža cilvēkiem labāk pie dabas, lai var dvēseli atveldzēt.

Valija un Andris ir zaļā dzīvesveida piekritēji – ēd pašu audzētus augļus un dārzeņus, lieto videi draudzīgu kosmētiku, izmanto telpu kopšanas un veļas mazgāšanas līdzekļus bez fosfātiem un hlora. Tādēļ arī māju gribēja celt tādu, kas iekļautos dabā. Nopirkuši vienu hektāru zemes nepilnus 4 km no Liepājas. Tad meklējuši piemērotu projektu. Reiz kādā žurnālā ieraudzījuši pazīstamā kalnu slēpotāja Ivara Ciaguna pirtiņu ar velēnu jumtu. Jā, tas ir tieši tas, ko sirds kāro!

Izvēloties mājvietas nosaukumu, atmetuši latvisko pieticību un ielikuši skanīgu vārdu – Eldorado! Seno indiāņu zelta pilsēta, noslēpumaina zeme Dienvidamerikā, sapņu simbols.
Velēnu jumti ir ļoti populāri akmeņainajā Norvēģijā. Tie veidoti pēc principa – cik daudz mēs dabai atņemam, uzceļot māju, tikpat atdodam, uzliekot velēnu jumtu. Tālāk jau nāk tīri tehniskas lietas. Jumta konstrukcijām jābūt stiprinātām, jo tām jāiztur ļoti liela slodze. Velēnu jumts jau tā ir smags, un, ja vēl uzlīst lietus vai uzsnieg slapjš sniegs, klāt nāk milzīgs papildu smagums. Jāatceras, ka viens kubikmetrs ūdens vai slapja sniega sver vienu tonnu!

Lai visas ēkas būtu vienotā stilā, velēnu jumti uzlikti arī suņa būdai, pat akai un māju zīmes jumtiņam. Te gan jāpiebilst, ka ūdeni iegūst no 36 metrus dziļa urbuma, bet akas grodi vairāk kalpo kā dekorācija.

Velēnu jumtam piemīt laba siltuma un skaņas izolācija, zem tā ir silti un klusi. Saimnieks lēzeno mauriņu ar trimmeri pļauj vienreiz vasarā, augustā. Šogad atturējies, lai zāle neizdegtu.

Šķiet, ka Latvijā mazumā iet lielo piļu celšanas azarts, galvenokārt top nelielas privātmājas. Arī Beluzu ģimenei tā ir, kā Valija saka, – domāta diviem cilvēkiem. Pirmajā stāvā ir viesistaba, apvienota ar virtuves zonu, neliela guļamistaba, vannas istaba un maza pirtiņa, bet otro stāvu veido izbūvēti bēniņi. Pie mājas ir plaša dēļu terase. Viesistabas logi sniedzas līdz tās grīdai. Siltajā laikā pusdieno uz terases, kad kļūst aukstāks, pārceļas uz viesistabu, taču jebkurā gadalaikā var vērot savu skaisto dārzu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!