Foto: Shutterstock

Protams, katram no mums ir sava gaume un prasības pret savu privāto telpu, taču komforts un mājīgums ir kopīgas izjūtas, ko katrs vēlamies sagaidīt no savas guļamistabas. Tāpēc portāls Housebeautiful.com aptaujājis interjera dizainerus, lai noskaidrotu – kas ir tās lietas, kurām būtu jābūt katrā guļamistabā. Lūk, atbildes.

Ērts paklājs

Nekas tā nespēj sabojāt rīta cēlienu, kā nosalušas kājas, izkāpjot no gultas. Pamošanās būs daudzkārt patīkamāka, ja pirmie soļi, izkāpjot no gultas, būs uz silta un mīksta paklāja, ne aukstas un raupjas grīdas. Tas nenozīmē, ka visai guļamistabas grīdai ir jābūt noklātai ar paklāju, taču nelieli paklāji tieši pie gultas, ir vērtība, kas jāievieš katra guļamistabā. Turklāt, tie kalpo arī kā interjera papildinājums, tāpēc izvēlies kādu neparastu paklāju.

Gultas rāmis

Skaidrs, ka bez gultas rāmja varējām gulēt studentu gados, taču esot pieaugušiem, liela gulta ar rāmi ir teju vai pats galvenais elements šajā telpā. Dizaineri iesaka eksperimentēt un izvēlēties gultas ar lieliem rāmjiem, kas izvirzīti arī uz augšu, radot asociāciju ar princešu gultām, bet ļoti labi iederēsies arī gultas ar askētiskākiem papildinājumiem galvas un kājgalī.

Spilveni

Daži, iespējams, uzskatīs, ka galvenais ir nodrošināties ar spilvenu gulēšanai, taču patiesībā guļamistabas kopējo iespaidu var padarīt daudz greznāku ar papildus spilvenu izmantošanu. Jo vairāk tie būs, jo greznāks izskatīsies kopskats. Liec tos nevis zem gultas pārvalka, bet gan virspusē, izkārtojot tos pa pus gultu. Turklāt, izvēlies dažāda lieluma un pat apdruku spilvenus, lai kopskats būtu vēl mūsdienīgāks.

Vieta, kur apsēsties

Gulta ir paredzēta gulēšanai, tāpēc guļamistabā ir jābūt arī vietai, kur apsēsties, palasītu grāmatu, runātu pa telefonu vai vienkārši izbaudītu mirkli klusuma. Ja vien vieta to atļauj, noteikti ievies guļamistabā kādu papildus mēbeli sēdēšanai – nelielu dīvānu, mīksto krēslu, šūpuļkrēslu vai mīksto pufu.

Sadzīves tehnika

Šis punkts gan attiecas uz to, kam nevajadzētu būt guļamistabā. Televizors, dators, planšetes, video spēles un jebkādas citas tehniskās ierīces, vēlams atstāt aiz guļamistabas durvīm. Šī telpa noteikti nav paredzēta tam, lai šeit aizvadītu darba stundas, mācītos vai vēl kā savādāk pavadītu laiku bez gulēšanas vai atpūtas. Ir simtiem pierādījumi, ka tie, kas atbrīvojušies no šī ieraduma, jau pēc pāris reizēm atzinušies par saldākām miega stundām.

Lietas, kas liek priecāties

Mūsu diena sākas un beidzas guļamistabā, un tieši šie brīži arī nosaka to, kā jūtamies vai jutīsimies. Tieši tāpēc izkārto un ievies šajā telpā lietas, interjera priekšmetus, bildes, fotogrāfijas un citus niekus, kas padara tevi priecīgāku, iedvesmo un liek justies labi. Katram cilvēkam tas ir kaut kas atšķirīgs, tāpēc ir grūti viennozīmīgi nosaukt šīs lietas, bet, ja katrs pats aizdomāsies par šo ieteikumu, gan iedomāsies par lietām, kas sagādātu prieku un labsajūtu.

Naktslampiņa

Naktslampiņa nav tikai interjera papildinājums vai kaprīze necelties no siltās gultas, lai izslēgtu lielo apgaismojumu. Tā ir nepieciešamība, lai vakaros varētu lasīt un naktī, nepamodinot sevi ar spilgtu apgaismojumu, pārvietoties. Tāpat naktslampiņa noder agrajiem rītiem, kad aiz loga vēl nav uzaususi saule, vai vienkārši romantiskas noskaņas radīšanai. Svarīgi, lai nakts lampiņas apgaismojums būtu pietiekams un tas nespīdētu pārāk spoži acīs, kad cilvēks guļ gultā.

Ērts matracis

Pat tad, ja visi iepriekš minētie ieteikumi tiks ievēroti, bez kvalitatīva un ērta matrača, guļamistaba netiktu pilnībā nokomplektēta. Miega kvalitāti un labsajūtu ļoti lielā mērā ietekmē tieši matrača izvēle, tāpēc šīs lietas iegādē nevajadzētu būt pārāk taupīgam. Dizaineri iesaka izvēlēties tādu matraci, kas nav vienā līmenī ar gultas rāmi, bet ir pacelts augstāk, lai naktsgaldiņš būtu vienā līmenī, ne augstāk par gultas malu.

Mākslas darbs vai fotogrāfija

Ne vienmēr ir jābūt attēlojumam ar ģimeni vai draugiem. Tikpat labi tā var būt dabas ainava, māksliniecisks zīmējums vai kaut kas abstrakts. Patiesībā daudz labāk ir izvēlēties gleznas, mākslas darbus vai bildes, kurās nav attēloti cilvēki, lai prāts netiktu nodarbināts par šiem cilvēkiem pirms miega. Taču kaut kam pie sienas ir jābūt, to apstiprina visi dizaineri.

Nedaudz kaislības

Pat tad, ja guļamistaba iekārtota gaišos toņos, ir nepieciešams telpu papildināt ar kaut ko tumšu, greznu un pat nedaudz dramatisku, lai telpa nebūtu arī pārlieku romantiska un bērnišķīga. Tā var būt griestu lampa, aizkari, paklājs, mīkstā mēbele, pleds vai kāds piesātināts mākslas darbs. Kas attiecas uz krāsas izvēli šādam akcentam, izvēlies toni, kas atbilst kaislībai vai aristokrātiskumam – tumši zils, tumši zaļš, bordo, pelēks vai pat melns. Šādas piesātinātas krāsas būs labs papildinājums jebkurai gaišai nokrāsai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!