Foto: Shutterstock
"Meklējot vannu savam mājoklim, cilvēki ļoti bieži vēlas zināt, kura būs viskomfortablākā?" novērojusi interjeriste Antra Lielmane, portāla "Māja&Dārzs" lasītājiem stāstot, kā izvēlēties visērtāko un labāko vannu.

"Meklējot komfortablāko vannu, vispirms, protams, vajadzētu novērtēt tās izmēru – dziļumu, garumu un platumu. Vannai nevajadzētu būt pārāk seklai, lai tajā iesēžoties, ūdens nelītu pāri. Ja ģimenē ir vairāki cilvēki, jāizraugās tāda vanna, kas der augumā diženākajam ģimenes loceklim. Savukārt vannas garumam, platumam un aizmugurējās sieniņas leņķim vajadzētu būt tādam, lai, iesēžoties vannā, mugurai, plecu daļai un rokām būtu ērti," skaidro Antra Lielmane.

Ja ģimenē ir vairāki cilvēki, un vienam patīk vannoties, bet citam ātri nomazgāties dušā, praktiskāk ir izvēlēties vannu, kas ir apvienota ar dušu. Ļoti ērti ir, ja vannai tai galā, kur ir duša, ir bīdāmas stikla durtiņas, aizslietnis, kas var būt gan caurspīdīgs, gan tonēts. Tad, ejot dušā, sieniņu aizbīda, lai ūdens nešļakstītos uz grīdas. Šāds risinājums ir nesalīdzināmi ērtāks, nekā noņemties ar vannas aizkariem.

Lai sniegtu cilvēkam vēl lielāku komfortu, mūsdienīgas vannas var būt aprīkotas, piemēram, ar spilventiņu, ko ar klipšiem piestiprina pie aizmugurējās sieniņas, tad, piemēram, lasot vannā, var ērti atbalstīt galvu.

Cilvēki bieži pieļauj kļūdu, jo, meklējot ērtu vannu, novērtē to tikai vizuāli. "Pat, ja vannas vizuāli izskatās vienādas, ergonomiski tās var būt atšķirīgas," skaidro "Balteco Latvia" vadītājs Ainārs Veģeris. "Tādēļ, lai pa īstam novērtētu vannas ērtumu, es vienmēr mudinu cilvēku tajā iesēsties."

Savukārt Antra Lielmane piebilst: "Pilnīgai vannošanās baudai ļoti svarīgi, lai arī materiāls, no kā vanna izstrādāta, būtu ādai patīkams. Taustei tīkamākās, manuprāt, ir akmens masas vannas, to materiāls ir ļoti gluds, samtains."

Tiesa, arī akmens masas vannas ir dažādas – piemēram, ir tādas, kas izstrādātas no monolīta materiāla un vannas ar polimēru pārklājumu. Dizainere stāsta, ka praktiskākas un ilgmūžīgākas ir monolītās akmens masas vannas, jo tām nav pārklājuma, kas laika gaitā varētu nodilt, noskrāpēties. Akmens masas materiāls arī nereaģē ar ūdenī esošām ķīmiskām vielām, piemēram, dzelzi un kaļķi, kā arī to neietekmē saules ultravioletais starojums, tādēļ ar laiku vanna nekļūs dzeltenīga.

Latvijā gan vairumā tiek piedāvātas akmens masas vannas ar polimēra pārklājumu, un tas laika gaitā mēdz noskrāpēties. Savukārt monolīta materiāla akmens masas vannas pasaulē ražo salīdzinoši nesen, Latvijā tās piedāvā vien pāris Igaunijas un Latvijas ražotāju.

Protams, izvēloties vannu, svarīgs ir arī tās svars, piemēram, salīdzinoši viegla ir metāla vanna, savukārt standarta akmens masas vannas sver ap 300 kilogramiem. Antra Lielmane stāsta: "Esmu gan redzējusi akmens masas vannas, kam šis šķietamais trūkums – svars ir novērsts. Tās ir izstrādātas pēc īpašas dubultslāņa tehnoloģijas, un tāpēc ir daudz vieglākas, sver ap 100-120 kilogramiem.

Ja saimnieki vannasistabu iekārto ar mērķi, lai tajā varētu arī baudīt atpūtu, relaksēties, arī tās dizainu izvēlas atbilstoši savai gaumei un dvēseles stāvoklim. Sociāli un gados nobriedušāki cilvēki vannasistabu biežāk iekārto klasiskā stilā, savukārt jaunākiem cilvēkiem patīk modernāka vannasistaba, piemēram, iekārtota minimālisma stilā ar akcentiem. Šādai vannasistabai pati telpa var būt veidota, piemēram, tumšā granīta tonī ar sniega baltu vannu vai arī neitrālā - baltā vai pelēkā tonī izdekorēta ar spilgtiem vannasistabas elementiem vai aksesuāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!