Foto: DELFI
Lai arī kļavu sulu tecēšana pamazām tuvojas izskaņai, tas nebūt nenozīmē, ka dabas limonādes ieguves laiks ir beidzies. Vietām jau tek pirmās bērzu sulas piles, tāpēc cilvēki meklē iespējas, kā to ērtāk tecināt un tad pēc iespējas ilgāk uzglabāt. Arī portāls ''Māja&Dārzs'' saņēma jautājumus par to, kur iegādāties sulu tecināšanas piederumus, tāpēc uzskatām par nepieciešamību dalīties ar informāciju, kas varētu būt noderīga katram sulu tecināšanas entuziastam.

Neatkarīgi no tā, kāda koka sula tiktu tecināta, ir nepieciešama tapa un noteikti arī trauks, kurā satecēt sulai. Visbiežāk tiek izmantoti spaiņi, taču nereti tie piepildās ātrāk, nekā mēs varētu gaidīt un pārliešana nav tā ērtākā, tāpēc nepieciešams kas ietilpīgāks. Lielākiem sulu tecināšanas apjomiem var izmantot 20 litru plastmasas kannas, no kurām pēc tam ērti sulu pārliet uz mazākām pudelēm, ja nepieciešams, turklāt šādu kannu var uzreiz likt pie koka, lai sula caur piltuvi tek uzreiz iekšā. Kannas dažādos tilpumos var meklēt būvniecības veikalos (Depo, K-rauta, Krūza u.c.).

Mazākiem sulas tecināšanas apjomiem var izmantot stikla burkas vai piecu litru pudeles, kurās bijis ūdens. Ja vēlies sulu uzglabāt vēlākam laikam, tad izvēlies piemērotu trauku glabāšanas apstākļiem. Ja tā tiks glabāta pagrabā vai kādā tumšā vietā, labāk izvēlēties stikla taru, bet, ja sula tiks saldēta, noteikti jāizmanto plastmasas pudeles.

Sula.lv

Sulu tecināšanas neiztiekamais rīks ir tapas jeb caurulītes pa kurām sulai tecēt traukā, un šī nudien ir vesela zinātne. Vieni uzskata, ka pašu veidotās koka tapas ir pats labākais risinājums, citi izmanto nerūsējošā tērauda vai alumīnija tapas, bet citi noskatījuši kanādiešu kļavu tecināšanas pieeju un pamanījuši caurspīdīgas plastikāta tapas. Par tapām arī mēs saņēmām visvairāk jautājumu, un, ja pirms pāris gadiem nebija iespēju Latvijā ko tādu iegādāties, tad tagad ar šiem rīkiem mūs nodrošina Linarda Liberta piedāvājums sula.lv. Starp citu, šeit atradīsi ne tikai plastikāta tapas, kas ir ērti izmantojamas un dabai draudzīgākas (tās nav jāurbj dziļi un caurums nepaliek tik liels), bet arī plastmasas maisus ar metāla turētāju ērtākai sulas tecināšanai. Tā kā dažkārt grūtības sagādā apstākļu sagatavošana tā, lai sula tecētu tieši traukā, tad šis piedāvājums kliedē visas raizes. Taču, tilpums maisiem nav tik liels kā liels kā kannām, tāpēc no šiem maisiem sula jāpārlej uz lielāka tilpuma traukiem.

Starp citu, bērzu sulu tecināšanas eksperts Linards Liberts bērzu sulas iesaka uzglabāt sasaldētā veidā PET pudelēs, jo tieši tā sula spēj vislabāk saglabāt labās garšu īpašības. Izvēlies piemērota tilpuma pudeli, ko var ievietot saldētavā, un kad vien ir vēlme pēc svaigas sulas, atsaldē to pamazām, vispirms ieliekot pudeli ledusskapī. Saldējot bērzu sulu, nevajadzētu to pildīt līdz galam pilnu, jo tilpums palielināsies un pudele var sākt plaisāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!