Jūnija mēnesis daudziem ir ļoti iecienīts laiks tieši ziedošo peoniju dēļ, kas atdzīvina jebkuru dārzu, uzjundī sentimentālās bērnības atmiņas un savaldzina ar savu eleganci pat visvienkāršākajā puķu vāzē. Tā kā peoniju sezona teju jau klauvē pie dārza durvīm, vērts iepazīties ar to interesantajiem faktiem, kas ne visiem varētu būt zināmi.

Ģeoloģiskie pētījumi liecina, ka peonijas uz Zemes bijušas jau pirms 100 000 gadu. Sevišķi bagātas liecības ir saglabātas no senās Grieķijas un Ķīnas, tāpēc par novērtējumu peonijas nudien nevarētu sūdzēties.

Leģenda vēsta, ka peonija savu vārdu ieguvusi no ārstniecības dieva Asklēpija talantīgā skolnieka Peona, kurš ar peoniju izārstējis daudzus Trojas kara kareivjus un pazemes valdnieku Plūtonu.

Pasaulē sastopama ļoti liela šķirņu daudzveidība – Amerikas Peoniju Audzētāju asociācijā (APS) reģistrētas ap 8000 šķirņu, kas atspoguļo ļoti plašu krāsu un formu bagātību.

Peonija ir ne tikai iecienīts dekoratīvais augs, bet arī ārstniecības augs, kas Ķīnas tradicionālajā medicīnā izmantota jau pirms 5000 gadu. Viduslaikos peonijas visai bieži izmantoja ārstniecībā un maģijā.

Peonijas sakne satur antioksidantiem bagātus glikozīdus, tādēļ tā tiek izmantota arī kosmētikā. Tā kā peonijai piemīt dziedējošas, nomierinošas un atjaunojošas īpašības, tad augs ir visai bieži izmantots dabas spēks kosmētikas ražošanā. Piemēram, pazīstamais franču kosmētikas ražotājs ''L'Occitane'' izmanto peonijas saknes ekstraktu daudzu produktu ražošanā.

Austrumu kultūrās peonija simbolizē bagātību, cieņu un mīlestību. Ķīnā peonijas zieds kā dāvana nozīmē atzīšanos mīlestībā.
Peonijas vēsturiskā dzimtene ir Ķīna. Mūsdienās peoniju audzēšana izplatīta visā pasaule – no Aļaskas līdz Jaunzēlandei, taču lielākā daļa jauno šķirņu tiek radītas tieši ASV.

Peonija ir ideāli piemērota Latvijas klimatam, jo tā ļoti labi pārziemo un neizsalst zemā temperatūrā.

Peonijas bez pārstādīšanas vienā vietā var augt vairākus gadu desmitus.

Ķīnā kā izcili vērtīgs produkts tiek piedāvāta peoniju sēklu eļļa, kuru var izmantot gan pārtikā, gan kosmētikā. Tā satur daudz cilvēka organismam vērtīgas taukskābes.

Grieztie peoniju ziedi savu izskatu saglabā pat veselu nedēļu, taču, lai tie saglabātos svaigi pēc iespējas ilgāk, ziedi jāgriež tad, kad ziedpumpurs vēl ir nedaudz stingrs un neizplaucis.

Ja pēc interesanto faktu iepazīšanas radusies vēlme iegrimt peoniju burvībā, atliek doties uz peoniju dārzu ''Ziedoņi'', kur 13. un 14. jūnijā varēs baudīt agri ziedošo šķirņu plaukumu, taču apmeklētāji gaidīti arī 20. un 21. jūnijā, kad būs peonijas būs izplaukušas vēl krāšņākā tandēmā. Peoniju svētki gaidāmi arī 14. jūnijā Kalsnavas arborētumā, kur norisināsies krāšņi un aromātiski svētki par godu peoniju ziedēšanas laikam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!