Foto: Shutterstock
Vasara jau teju galā - pavisam drīz tā pārkāps pāri finiša līnijai, īsti nemaz nesākusies. Laiku apturēt nav mūsu spēkos, taču baudīt šī gada dārza ražu gan, un šobrīd ir aktuālais melno pīlādžogu jeb aroniju periods.

Šīs odziņas lielākajos apmēros ienākas septembrī, taču jau šobrīd dārzos iespējams redzēt tās gatavojamies. Aronijas ir melnā vai rubīnsarkanā krāsā, un tām ir sulīgs mīkstums, kā arī bieza miziņa. Šim krūmam ir vairāki plusi, jo tas ne tikai dāvā sulīgās veltes, bet arī izskatās ļoti glīti un dekoratīvi – izteikts skaistums tam ir maijā un jūnijā, kad zaros gozējas baltas ziedkopas.

Aroniju ogās ir maz cukuru, toties daudz vērtīgo vitamīnu, piemēram, C, B2 un A, tāpēc odziņas izmanto gan pārtikā, gan medicīnā. Rudenī lapas piedzīvo daudzveidīgu krāsu gammu, krāsojoties gan ugunssarkanā, gan purpursarkanā, raksta "StādiBulduri".

Pievēršoties audzēšanas procesam, tiek minēts, ka aronijas mīl trūdvietām bagātas augsnes, taču ir arī salīdzinoši sausumizturīgs augs. Tāpat šis vasarzaļais krūms prasa saules staru klātesamību, kā arī var izaugt divu metru augstumā.

Foto: Shutterstock

Tā kā aroniju krūmam ir izplests vainags, to veido tā, lai apakšējiem zariem tiktu klāt saule. Šī iemesla dēļ krūma apakšējai daļai jābūt platākai nekā augšpusei – auga apgriešana tiek iedalīta atjaunojošajā un kopšanas. Aroniju apgriešana nepieciešama arī tāpēc, lai nākamajos gados būtu labāka raža.

Kopšanas apgriešana paredz, ka krūmu vainagi tiek regulāri retināti, un tajos izgriezti vecie, bojātie un aizlauztie zari, kas traucē viens otram augt. Turpretī atjaunojošā apgriešana nozīmē, ka tiek nogriezts krūms, atstājot tikai aptuveni 15 līdz 30 centimetru garus zarus – tad jauni zari attīstās no pumpuriem un vainags sāk veidoties no jauna.

Pavasaris ir īstais laiks, kad ķerties klāt mēslošanai, taču atceries, ka apgriešana jāveic pirms tam. To mēslošanai lieliski noderēs sataisītais dārza komposts, kā arī sadalījušies kūtsmēsli un minerālmēsli.

Arī laistīšanai nevar vienkārši "pārskriet pāri". Ja aplaistīsi tikai augšpusi, tad labums no tā nebūs itin nekāds, jo šāds mitrums ir ātri iztvaikojošs. Aroniju krūms būs daudz pateicīgāks, ja laistīsi to 15 līdz 20 centimetru dziļumā.

Šajā rakstā atradīsi noderīgu informāciju par vēl četriem augiem, kuri krāšņo dārzus un priecē dārzkopjus rudens sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!