Foto: Shutterstock
Daba vēl nedaudz iesnaudusies, taču tas nenozīmē, ka mums atliek vien gaidīt, kad tā atmodīsies – ir virkne dārza darbu, kas jādara tieši gaidu laikā, un lapu krūmu apgriešana ir viens no uzdevumiem.

Varētu domāt, ka zaru apgriešana kavēs ziedēšanu, taču patiesībā ir tieši pretēji – tas veicina ziedēšanu krūmiem, kuriem ziedi raisās uz iepriekšējo gadu dzinumiem, krūms būs veselīgāks, arī vainaga forma būt glītāka. Jāņem vērā, ka lapu krūmu apgriešana arī stimulē jaunu dzinumu veidošanos – nogriežot galotnes dzinumus, provocēsi sānu dzinumu pumpuru ziedēšanu, bet, ja apgriezīs zemāk, spēcīgāk attīstīties jaunie dzinumi, raksta ainavu tehniķe Anita Kazaka ''Baltezers'' mājaslapā.

Apgriežot vecākus krūmus, jāpievērš uzmanība tieši nolīkušajiem, krusteniski augošajiem zariem, kā arī tiem, kas traucē cits citam. Noteikti jāizgrieš pārkoksnējušies zari, arī tie, kas sabiezina vainagu. Izgriež arī smalkos, vājos zarus. Atkarībā no krūma vecuma un sugas, zarus griež līdz zemei vai aptuveni tā, ka paliek 10 cm celmiņi. Atceries, ka zarojums jāpielīdzina, vainags jānoapaļo. Bieži vien sausos zarus šajā sezonā vēl nevar pamanīt, tad nu tos var droši izgriezt arī tad, kad jau krūmam parādījušās lapas.

Kad un cik bieži apgriezt krūmus

Vispiemērotākais laiks krūmu apgriešanai ir auga miera periodā, ziemā, kad nav sniega, vai arī agrā pavasarī, pirms lapu plaukšanas. Ja krūmus apgriezīsi plaukšanas laikā, augs tiks novājināts, arī lapu biršanas laikā to darīt nav ieteicams, jo tad augs visus spēkus koncentrē sakņu sistēmā.

Kas attiecas uz šī darba biežumu, atkarībā no krūma vecuma arī izvērtē, kad tas nepieciešams. Ja augs ir nesen iestādīts, tad jāņem vērā, ka pirmos četrus gadus to pat nevajag darīt, lai krūms pagūst paaugties. Taču jau paaugušos krūmus gan var apgriezt kaut katru gadu, ja nepieciešams. Tas, kas jādara katru gadu, ir sauso zaru izgriešana. Šajā laikā apgriežami tādi dekoratīvie lapu krūmi kā klinšrozītes, Japānas spirejas, skarainās un kokveida hortenzijas, segliņi, rododendri, grimoņi, burvju lazdas, plūškoki u.c. stādi.

Lai arī augu apgriešana ir labs darbiņš, nevajadzētu aizmirst, ka arī pēc tam ir kas labs jāizdara – augs jāpalutina ar papildmēslojumu (granulu, komposta veidā), tāpat, ja ir sauss laiks, jāseko līdzi, vai augs saņem pietiekami daudz mitruma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!