Foto: Shutterstock
Oktobris ir ne tikai īstais laiks, lai rozēm veiktu atlapošanu, bet arī laicīgi domātu par dārza karalieņu ieziemināšanu.

"Tavs Dārzs" ir apkopojis "Cālis" foruma aktīvistu ieteikumus, lai krāšņās rozes varētu veiksmīgi pārlaist ziemas aukstos mēnešus. Savukārt šajā rakstā varēsi izlasīt darbiņus oktobrī, kas jāveic tieši rožu dobē.

  • Kā saglabāt sīkrozes arī ziemas periodā, lasi šeit.

Viens no populārākajiem ieteikumiem ir kūdras un mulčas izmantošana. Kā klāsta aktīvisti, tad dažos veikalos ir nopērkama speciālā kūdra, kas paredzēta augu ieziemošanai. Kūdru nepieciešams sabērt konusveidīgā kaudzītē ap rozi.

Lasītāju cieņā ir arī dabiskie materiāli rožu ieziemošanai, piemēram, egļu un priežu skujas, ka arī salmu žodziņi (pītie). Vēl var izmēģināt rozes ieziemot ar sagrābto koku lapu kaudzi. Kā stāsta viena no aktīvistēm, tad rozes ar visām lapām un palikušajiem ziediem noliec pie zemes, jāuzkrauj virsū kāds dēlis, lai roze neceļas augšā un tam visam jāuzber virsū sagrābtā lapu kaudze. Visu nepieciešams aprakt lapās. "Tā kā pērn – tā man nekad rozes vēl nebija pārziemojušas, perfekti!" lepojās aktīviste.

Kamēr vieni aktīvisti ir manījuši rozes apsedzam ar agroplēvi, citi norāda, ka šī metode strādā tikai pirms salnām, nevis ziemas periodā. Aktīvisti argumentē, ka zem agroplēves viss var izsust, jo tā nelaiž cauri gaisu.

Vēl aktīvisti ir manījuši rozes apsedzam ar spaiņiem un puķu podiem. Protams, šāda ieziemošana dārzā būs visai kuriozs skats, bet daudzi to atzīst par labu esam. Tāpat viņi izmanto ne tikai spaiņus vai puķu podus, bet arī ledusskapja kastes.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!