Foto: Privātais arhīvs

Etiķkoks ir viens no dārza augiem, kas ar savu krāšņumu priecē dienu no dienas, taču var gadīties, ka tā augšana neiet kā pa diedziņu. Pie "Tavs Dārzs" vērsās lasītāja Maruta, kurai gadījusies ķibele ar lauku mājas etiķoku – viņa stāsta, ka "buki nāk rīvēt ragus gar etiķkoku, un visa miza jau norauta, tāpēc koks beidzas nost." Pēc padoma, kā šādā situācijā rīkoties, vērsāmies pie Latvijas Universitātes Botāniskā dārza dendroloģes Madaras Lazdānes.

Uz jautājumu, ko šajā situācijā darīt, lai etiķkoks turpinātu dzīvot, dendroloģe atbild skaidri: "Tas, ko šobrīd var izdarīt, ir nogriezt jau mirstošo zaru nost, jo skaidri redzams, ka tas vairs nebūs dzīvotājs." Viņa piebilst, ka vajadzētu nogriezt arī daļu dzīvo lapu, jo koks tad tērēs enerģiju mizas sadziedēšanai.

"Vietas, kur mizas vairs nav, var apsmērēt ar "Lerānu" (koka brūču aizsardzības līdzekli), lai pasargātu kociņu no slimībām," teic Lazdāne. "Vēl stumbram jāuzliek speciālas plastmasas spirāles, kas tieši domātas koku stumbra pasargāšanai no dzīvniekiem."

Viņa stāsta, ka pēc šo darbību veikšanas kociņam jāpievērš papildu uzmanība: "Var viņu arī pabarot ar kādiem minerālmēsliem (rudens mēslojumu bez slāpekļa), bet pēc tam atliek tikai vērot."

Lai jau laikus pasargātu koku no šādas bojāšanas, dendroloģe uzskata, ka visefektīvākais līdzeklis novēršanā ir iepriekšminēto plastmasas spirāļu izmantošana.

"Dzīvnieki ir neparedzami, un nekad nevar zināt, vai būs šāda problēma vai nebūs," skaidro Lazdāne, piebilstot, ka ar šādu problēmu saskaras gan mazdārziņu īpašnieki, gan arī lielas dārzkopības. "Viens no risinājumiem, lai izvairītos no augu bojāšanas, ir žoga izveide, kas jau laikus atturēs dzīvnieku no paviesošanos dārzā. Taču, ja arī žogs nelīdz un dzīvnieki iekārojuši kādu konkrētu augu, tad var līdzēt ķīmiski dzīvnieku atbaidīšanas līdzekļi."

Etiķkoka stādīšanā, uzturēšanā un audzēšanā ir dažādi principi, kurus der zināt, piemēram, šis ir augs, kuram patīk plesties un aizņemt gana daudz vietas, tāpēc nevajadzētu pārāk tuvu tam stādīt citus augus, jo tie tiks nomākti. Augs ir arī diez gan liels "saules mīlis" – plašāk par šo skaisto koku/krūmu lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!