Tāda krāsu varavīksne, zieda formu daudzveidība un izmēru dažādība kā dālijām, nav nevienai citai puķu kultūrai. Šie ziedi ir koši un ļoti skaisti akcenti jebkurā dārzā, kā arī ļoti populāri griezto ziedu kompozīcijām. Pirmos dāliju ziedus var gaidīt jau jūlija sākumā, bet krāšņākā un bagātākā dāliju ziedēšana ir augustā, septembra sākumā un līdz pat rudens salnām, turklāt labos apstākļos vienā krūmā var uzplaukt līdz 200 ziediem, zina teikt dārzkopji.

Dāliju dzimtene ir Meksika, bet uz Eiropu šie skaistie ziedi atceļoja ap 18. gadsimtu, kad Madrides karaliskajā botāniskajā dārzā saņēma sēklu sūtījumu no Meksikas botāniskā dārza. Latīniskais nosaukums "dahlia" ziediem dots par godu zviedru botāniķim Dālam, bet daudziem zināmais puķu nosaukums "ģeorģīne" cēlies no ģeogrāfa un botāniķa Johana Georgi vārda.

Leģendas vēsta, ka dālijas izaugušas vietā, kur pēc ledus laikmeta atkusušajā zemē dedzis milzīgs ugunskurs, ar to norādot par dzīvības pārākumu pār nāvi un kalpojot par atdzimšanas simbolu.

Dāliju ziedi pārsteidz ar savu skaistumu, daudzveidīgām ziedu formām un lielo krāsu gammu. Tās mēdz būt gan sīkziedu, gan lielziedu, parastas un arī samtainas. Ziedu šķirņu daudzveidība ir skaitāma tūkstošos, pateicoties selekcionāru pūliņiem: vienkāršās, anemoņu, kaktusveidīgās, šķeltziedu, lodveida, apkakļu, ūdensrožu un daudzas citas.

Kā kopt un audzēt dālijas?

Augsne

Dālijas nav prasīgas pret augsni, bet tomēr būtu vēlams, lai tā saturētu humusu un būtu maksimāli ūdenscaurlaidīga. Smilšaina augsne būs sliktākā iespējamā izvēle. Smagu māla augsni uzlabo, pievienojot kūdru, smiltis un lapu trūdvielas, savukārt smilšainu, slikti drenētu augsni uzlabo ar māla - kūdras maisījumu un trūdvielām. Ja augsne ir par skābu, tajā iestrādā kaļķi, pelnus vai krītu.

Temperatūra

Piemērotākā temperatūra augšanai un ziedēšanai ir 18-22oC

Apgaismojums

Dālijas var augt arī ēnā, tomēr vispiemērotākā vieta šīm puķēm ir daļējs paēnis. Saules gaisma dālijām ir ļoti svarīga, tomēr jāņem vērā, ka augus vēlams noēnot no karstās pusdienlaika saules. Stipri noēnotas vietas dālijām nav piemērotas, jo šādos apstākļos dālijas izstīdzē un izliecas, ziedneši izaug vāji, cieš ziedu kvalitāte (sevišķi krāsu spilgtums) un gumi izaug ļoti trūcīgi.

Laistīšana

Pārlieku mitra augsne veicinās gumu pūšanu, tādēļ laistīšana jāveic mēreni, ļoti svarīgi, lai augsne būtu labi drenēta. Tāpat dālijas nedrīkst stādīt dārza zemākajās vietās, kur uzkrājas auksts gaiss.

Pavairošana

Dālijas ir iespējams pavairot ar sēklām, spraudeņiem un ar gumu dalīšanu. Pavairošanu ar sēklām parasti izmanto dāliju selekcijā. Piemājas zemē rekomendē dāliju pavairošanu ar spraudeņiem un sakneņu dalīšanu.
Gumu modināšanu var sākt jau janvārī vai februārī. Atlasītos gumus izņem no glabātuves, uzmanīgi aplūko un izlasa ārā bojātos. Lai izvairītos no sēnīšu slimībām, gumus var profilaktiski dezinficēt kālija permanganāta, vara vitriola vai fundazola šķīdumā. Apžuvušos gumus ievieto substrātā podos, kastītēs vai siltumnīcā uz galdiem.

Pēc ziemas glabāšanas dāliju gumus vajadzētu kārtīgi apskatīt un visas bojātās vietas nogriezt ar asu nazi, griezuma vietas apstrādājot ar vāju zilo graudiņu šķīdumu un apkaisīt ar pelniem. Gumus liek augsnē un apber ar zemi 3-5 cm virs sakņu kakliņa, regulāri apsmidzina ar ūdeni. Iestādot gumu dziļāk, var sākties pūšanas procesi un augs ies bojā.

Ja naktis vēl ir aukstas, tad labāk būtu dālijas vispirms stādīt kastītēs, dienā iznesot ārā, bet naktī ienesot mājās vai siltumnīcā. Tādā veidā arī tiek paātrināta dāliju ziedēšana.

Kad augus vairs neapdraud salnas, tad asnus izdzinušos gumus var izstādīt ārā zemē, ievērojot jau minētos stādīšanas noteikumus.

Vēlā rudenī, kad dāliju virszemes stublāji ir nosaluši, glabāšanai iecerētās šķirnes krūmus apgriež un gumus uzmanīgi izrok no augsnes. Gumu ceru attīra no augsnes paliekām, nomazgā ar ūdens strūklu. Ar asu nazi vai dārza šķērēm nogriež stublājus līdz sakņu kakliņam, tāpat noņem arī vecos, nenobriedušos gumus un sīkās saknītes, atstājot tikai veselos un spēcīgos. Dalot ceru, katram nākamajam stādam ir obligāti jābūt ar asnu, pretējā gadījumā guma glabāšanai nav jēgas. Sagatavotos gumus nožāvē, pārber ar skaidām vai kūdru un glabā līdz pavasarim vēsā, tumšā telpā. Svarīgi lai tvertnē, kurā tiek glabāti gumi, būtu ventilācijas spraugas.

Barošana

Kad pagājušas pāris nedēļas pēc stādīto gumu uzdīgšanas, dālijas var sākt piebarot. Kā organisko mēslojumu dālijām speciālisti rekomendē izmantot govju vai putnu mēslus, kuri ir nedēļu rūguši. Tāpat var arī lietot minerālmēslus. Lietojot organisko mēslojumu, papildus nedrīkst lietot slāpekli saturošus minerālmēslus. Pārmēslošanas rezultātā dālijas stīdzē, veido pārmērīgu lapojumu un nenobriedušus gumus, kas ziemas periodā ātri izžūst vai sapūst. Pārmēslotām dālijām ir ievērojami mazāk un sīkāki ziedi. Dāliju audzēšanā var izmantot arī tikai minerālmēslus. Speciālisti iesaka izmantot kompleksos minerālmēslus ar nelielu slāpekļa saturu, ko lieto 1-2 reizes sezonā

Krūma veidošana un kopšana

Ņemot vērā kāta trauslumu, dālijas var piesiet pie atbalsta, tādējādi sargājot augu no nolūšanas vēja gadījumā.

Lai dālijas izskatītos maksimāli dekoratīvi, to krūmus vajadzētu veidot. Nepieciešams likvidēt tā saucamās "pazarītes" – sānu dzinumus, kuri aug lapu žāklēs. Neizgriežot pazares, dāliju krūms pārāk sakuplo, vājinot ziedēšanu.

Veidojot rakstu, izmantoti dāliju kolekcionāra Alvja Vītola mājas lapā publicētie padomi un informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!