Foto: Shutterstock
Kad tirgus plačos sāk tirgot maijpuķītes, varam apstiprināt – pavasara kulminācija ir sasniegta. Maijpuķītes jeb kreimenes, kas maijā sparīgi saaugušas ēnainajās vietās, uzņēmušas dabas enerģiju, priecē ar pasakaino aromātu.

Kā raksta dārzkopības speciālisti no ''Galantus'', maijpuķītes jeb kreimenes pieder liliju dzimtai, un varbūt tieši tāpēc smalko ziedu aromātu asociējam ar lilijām. Maijpuķītēm raksturīgi balti vai kremkrāsas zvanveida ziedi, kad izkārtojušies uz nelapota ziedkāta. Pēc aromātiskās ziedēšanas uz ziedkāta nobriest apaļi auglīši, kas rudens sezonā iekrāsojas sarkani, bet ir indīgi, tāpat kā pārējās auga daļas.

Kur aug maijpuķītes?

Gan jau esi manījis, ka maijpuķītes lielākoties iekārtojušās noēnojumā, ļaujot knapi pamanīt baltos, smalkos ziediņus starp lapu biezokņiem. Savvaļā pavasara kulminācijas augs sastopams lielos klājienos – mežos, koku noēnojumos, zem lieliem kokiem. Tā kā maijpuķītēm piemīt tieksme izplesties, tās visai labi iederas plašos dārzos un parkos. Maijpuķītes labi jutīsies citu ēnaugu kompānijā, piemēram, ar papardēm, segliņiem, muskarēm.

Ja meklē maijpuķītēm piemērotu vietu, tad zini, ka tās vislabāk augs trūdvielu bagātā, labi drenētā, caurlaidīgā smilšmāla augsnē, kas ir pietiekami mitra. Labvēlīgos apstākļos maijpuķītes var augt pat 15-20 gadus, turklāt laika gaitā tas arvien izpletīsies. Maijpuķītes var pavairot ar sakneņu dalīšanu.

Maijpuķīšu šķirnes dārzam

'Grandiflora' – ziedi balti, lielāki kā pamatsugai, zied jūnijā – jūlijā, 25-30 cm augstums.
'Rosea' – ziedi pastelīgi rozā, zied maijā – jūnijā, 25 cm augstums.
'Albostriata' un 'Variegata' – balti ziedi, lapas ar balti tonētām gareniski svītrotām lapām.
'Plena', sin. 'Flore Pleno' – balti, pildīti ziedi.

Kā saglabāt vāzē?

Maijpuķītēm, kā jau īstenām pavasara puķēm, patīk siltums, tāpēc ziedkātu izlikšanai vāzē, ievēro – jāizmanto silts ūdens. Aukstā ūdenī ziedi visai drīzi sabrūnēs. Ja vēlies veidot ziedu kompozīciju, zini, ka maijpuķītes šajā ziņā ir visai kaprīzas – citi ziedu maijpuķīšu klātbūtnē visai ātri novītīs, tāpēc vislabāk tās likt vāzē vienas pašas. Maijpuķītes jo īpaši nedraudzējas ar narcisēm, puķuzirnīšiem, tulpēm.

Tā kā maijpuķītēm ziedkāti ir smalki un ne īpaši gari, piemērotas būs nelielas vāzes. Maijpuķītēm piestāvēs balta vai caurspīdīga cilindra formas vāze, nelielas pudelītes, kanniņas un glāzes, bet lielās, dziļās vāzes atstāj citiem ziediem. Lai ziedi bagātīgāk izskatītos un pušķis nebūtu tik ''šķidrs'', vienmēr vāzē liec gar malām maijpuķīšu lapas, kas arī veiksmīgāk saturēs kopā pušķīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!