Foto: Shutterstock
Varam vien apskaust karaliskos rožu dārzus Rundāles pils dārzā, taču kaut ko no tiem aizņemties varam arī paši savam dārzam. Arkas ar vīteņaugiem var tikt ieviestas gan lielākos, gan mazākos dārzos un kalpot kā skaists papildinājums piemājas zaļajā oāzē vai arī risinājums kādas zonas norobežošanai.

Arkas ir bieži sastopamas dažādos karaliskos dārzos, taču arī pašu dārzos šādi risinājumi ar krāsainiem ziediem un vīteņaugiem, kas noklāj arku, piešķirs ainavai dažādību un īpašu noskaņu. Arku priekšrocība ir tā, ka tās var uzstādīt dažādos veidos un arī vietās, piemēram, uz balkona, terases, dārza vidū vai pie mājokļa ieejas.

Ar vīteņaugiem apaudzētas arkas var palīdzēt sadalīt dārzu vairākās zonās vai arī nodalīt ar to kādu teritoriju, un reizē būt grezns papildinājums ieejas noformējumam, piemēram, ar vairākām arkām, tādā veidā izveidojot aleju.

Lai arī kāds arkas risinājums tiktu ieviests, tā noteikti būs rota katrā dārzā, kas nevar palikt nepamanīta.

Ja dārza kopējā noskaņa ir neitrāla, tad tieši arka var būt dārza galvenais akcents.

Izvēloties arkai piemērotākos augus, zini, ka derēs jebkurš kāpelējošais augs, piemēram, vīteņrozes, mežvītnes, sausserdis un platlapu dedestiņas būs pārliecinoša izvēle.

Viduslaiku cienīgu noskaņu dārzā var panākt ar vairākām izvietotām arkām, kas kopā veido vārtus vai aleju. Šāda tipa arku apzaļumošanai var izmantot efejas, vīnogulājus un tās pašas vīteņrozes.

Ar arkas ieviešanu dārza ainavai var piešķirt pat sava veida noslēpumainību, jo noslēpums slēpjas tajā, kas seko tālāk, kad ir iziets cauri arkai. Turklāt arka piešķir ainavai dziļuma efektu, tāpēc ideju der aizlienēt arī mazāku dārzu labiekārtošanā.

Svarīgi ņemt vērā, ka arkai ir jābūt pietiekami augstai, lai arī pēc vīteņaugu izaugšanas tai varētu iziet cauri. Tātad arkai vajadzētu būt vismaz divus metrus augstai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!