Foto: Shutterstock
Lai vai cik piņķerīga dažkārt arī nebūtu rožu audzēšana, grūti atteikties no šīs greznās rotas piemājas puķudobē. Lai jaunajā gadā graciozie ziedi nebeigtu pārsteigt un ērkšķainais augs neliktu vilties, pēdējais brīdis godam ieziemot rozes.

Pirms ķeries klāt pie rudens sezonā aktuālā darbiņa, pārliecinies, ka šis dārza darbs nav pāragrs. Tas jādara, kad temperatūra ir no mīnus 3 līdz 10 grādiem, citādi kaprīzajai rozei var būt par karstu un tā var izsust zem seguma. Kad vajadzīgā temperatūra jau pieturas pie mīnus grādiem vairākas dienas, ir īstais laiks piesegt rozes. Taču, ja temperatūra vēl nav vajadzīgā, var jau sagatavot rožu apstādījumus, lai pēdējā brīdī atliek tos tikai piesegt.

Rožu ieziemošanai jānodrošinās ar kūdru (dārznieki iesaka izmantot rupjo purva kūdru, jo tā neuzsūc mitrumu) vai koku mizām, var izmantot arī smilti, granti vai zāģu skaidas. Ieteicams sagatavot egļu zarus, ar kurām nosegt apstādījumus. Jebkurš no šiem materiāliem vajadzīgs sauss, irdens un gaisu caurlaidīgs, jo tikai tad rozes labi pārziemos, rekomendē stādaudzētava ''Meža Rasas''.

Rožu ieziemošanas secība atkarīga arī no to tipa – vai tās ir krūmrozes, klājeniskās vai sedzējrozes, vīteņrozes vai augststumbra rozes, tāpēc vienas pareizākās pieejas nav. Piemēram, krūmrozēm pirms ieziemošanas noteikti jāatlapo dzinumi un jāsavāc nobirušās lapas un ziedi. Pēc tam dzinumi jāsaīsina vismaz uz pusi. Tad zemi vai mulču saber aptuveni 20 cm augstā uzkalniņā uz dzinumiem, bet virs tiem saber lapas un egļu zarus, lai dzinumi būtu patīkamā komfortā.

Foto: Shutterstock

Klājeniskajām vai sedzējrozēm vispirms jāapgriež nenobriedušie dzinumi un jāizgriež pumpuri un noziedējušie ziedi. Vēl ieteicams šīs rozes atlapot, it īpaši, ja tām bijusi kāda slimība. Rožu dzinumus apber ar sausu, irdenu materiālu un nosedz ar egļu skujām, iesaka ''Gartens''. Pirms rožu noliekšanas sagatavo sausu pamatni no mizu mulčas vai egļu skujām un piespraud to pie zemes, bet pēc tam rozei pie sakņu kakla un potējuma vietas uzber sausu mizu mulču un nosedz biezā kārtā ar egļu skujām.

Kas attiecas uz vīteņrozēm, tad šī tipa rozes noteikti jāpieliec pie zemes, citādi sniega kupenas nolauzīs dzinumus un viss sūrais darbs būs vējā. Rožu pieliekšanu vislabāk veikt vēl pirms sala iestāšanās, jo tad tie nelūzīs un padosies noliekšanai. Līdzīgi ir ar augstumbru rozēm – arī to dzinumi jāpieliec, pirms tam vainagu nedaudz apgriežot un atlapojot. Kad rožu dzinumi veiksmīgi pieliekti, tos apber ar sausu mizu mulčas vai zemes slāni un biezā kārtā nosedz ar egļu skujām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!