Foto: Shutterstock
Ja par vasaru varam vēl sūdzēties, tad to noteikti nevar attiecināt uz atvasaru, kas arvien pieņemas spēkā un tā vien vilina doties ārā dārzā un ķerties pie darbiem. Kuras vietas dārzā aplūkot kritisku aci un kādiem darbiem pievērsties šajā sezonā ar dārza šķērēm rokās, lūko turpmākajās rindās.

Kā ''Tavs Dārzs'' pastāstīja ''Latvijas valsts mežu'' kokaudzētavas konsultante Agnese Kristapsone, aktīvākais laiks, kad apgriezt dzīvžogus, dekoratīvos krūmus un kokus, jau palaists garām, tāpēc nopietniem griešanas pasākumiem dārza šķēres jānospicē un jānoglabā līdz pavasarim. Gluži kā teicienā par ragavām, ko gatavo vasarā, var teikt par dārza šķērēm – sarūpē tās laikus, jo ziemā tās noderēs vainaga veidošanai, bet pavasarī un vasarā jau augu formu izveidei.

Ja vēl nagi niez izmantot kādu dārza instrumentu, aplūko, vai krūmiem vai kokiem nav kādu sausu un nokaltušu zaru. Nobirušas un nokaltušas lapas, sažuvusi miza zariem – tās ir pazīmes, kas liecina par auga bojājumiem, tāpēc zari jāapgriež. Vēl šajā laikā ieteicams palūkot, vai augi ar augļiem nav bojāti – ja tā, tad zari jānogriež un jāiznīcina. Ja kādam augļu kokam ir daudz bojāto augļu, dārza šķēres var noderēt to nokniebšanai. Konsultante skaidro, ka bojātās auga daļas nav ieteicamas izmest pat kompostā, jo slimības tāpat izplatīsies un bojās citus augus, tāpēc vislabāk tos sadedzināt vai kā citādi likvidēt. To, cik tālu un daudz jāgriež zari, jāskatās pēc situācijas, taču, ja tas ir krūms, tas līdz ar zemi, bet koku gadījumā pēc iespējas tuvāk stumbram, nebojājot veselo zaru.

Rudens sezonā vēl noteikti jāpagūst noziedējušām ziemcietēm un krūmiem nogriezt vecās ziedkopas, ja vien tās nevēlas saglabāt kā dekoratīvu akcentu ziemā. Kas attiecas uz puķudobēm, daudzgadīgās vasaras puķes jāapgriež un jānovieto telpās ieziemošanai. Arī peoniju pārstādīšanai šis ir labvēlīgs laiks, tāpēc lakstu dalīšanai arī noderēs dārza šķēres.

Šis ir ļoti piemērots laiks, kad dārzu papildināt ar kādu skujkoku, pārstādītu jau esošos augus un pamazām sagatavotu dārzu ziemas miegam. Dārzkopības speciāliste norāda, ka šajā sezonā gan vairs nevajadzētu pievērsties dzīvžogu, koku un krūmu apgriešanai, pretējā gadījumā tiks izsaukta augšana, kā rezultātā augi ziemā var nosalt. Griešanas darbus dārzā vajadzētu atlikt arī tādēļ, ka brūcēs var nonākt baktērijas un veidoties bojājumi. Par slimībām runājot, ja rozēm piemitusi lapu plankumainība, šajā laikā noteikti jānogriež un jāsavāc bojātie zari un jāsadedzina vai kā citādi jāatbrīvojas no tiem pēc iespējas tālāk no dārza, lai neveicinātu atkārtotu slimības izplatīšanos.

Kamēr vēl laiks lutina un ir visai patīkami rušināties dārzā, dārzkope iesaka izmantot dienas lietderīgi un pievērsties kailsakņu stādīšanai, kam tagad ir īstais laiks. Vairāk par kailsakņiem, to stādīšanu un uzglabāšanu lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!