Foto: Shutterstock
Mūsdienās arvien vairāk cilvēku izvēlas augsnes uzlabošanas nolūkos izmantot kompostu, taču papildus tā pozitīvajiem aspektiem jārēķinās ar nepatīkamu dārza smaku un nesimpātisku atkritumu kaudzi. Ja ikdienā savā dārzā saskaries ar šīm problēmām, mums ir risinājums!

Smakas novēršana

Komposta kaudzei, kurā ir pareizās sastāvdaļas, nebūtu jārada nepatīkama smaka. Ja tā gadījies, pārbaudi, vai kaudzē pirms tam neesi sametis gaļu vai dzīvnieku produktu atliekas. Tām kompostā nevajadzētu būt, jo līdz ar nepatīkamo smaku šāda rīcība pievilinās arī kaitēkļus.

Kompostā nevajadzētu mest daudz zaļas zāles, jo tā var pārvērsties glumā, ļoti smirdīgā masā. Lai gan kompostam jābūt siltam, to nevajadzētu izveidot pārāk saulainās vietās, jo tas var rezultēties kaudzes izkalšanā un nepatīkamā smakā. Paturi prātā, ka kompostam vajadzētu izveidot vāku, jo šādi izveidosies pareizais siltums un saglabāsies nepieciešamais mitrums.

Nepatīkamo smaku var novērst smaržīgie augi, kuri aug komposta kaudzes tuvumā. Smakas novēršanai var iestādīt krāšņos un trauslos puķuzirnīšus, kā arī rozes. Situāciju varētu uzlabot kāds smaržīgs vīteņaugs, piemēram, sausserdis.

Foto: Shutterstock

Izskata uzlabošana

Kompostam ir daudz pozitīvu īpašību, taču tas var bojāt kopējo skatu uz dārzu. Ja vietas ir maz, tad noteikti komposts jāveido pašā dārza stūrī, taču arī lielākos dārzos komposts jāmēģina pēc iespējas labāk noslēpt. Lielisks variants ir tā iekārtošana un izveide līdzīgi bišu stropam – prasmīgi izveidota komposta tvertne kalpos kā skaists dekors.

Ja šis variants neuzrunā, tad arī plastmasas konteineri novērš smaku un izskatās labāk nekā vienkārša, nenorobežota atkritumu čupa. Paturi prātā, ka kaudzei nepieciešams uzlikt vāku.

Lai komposts tiktu bagātināts ar skābekli, tas regulāri jāsakrata! Jaunas sastāvdaļas jāpievieno apmēram 15 centimetru biezā kārtā, tāpēc mazu sauju likšana nav ieteicama. Lai procesu paātrinātu, ik pa laikam pievieno koposta kaudzei lāpstu dārza augsnes.

Ieteikumi apkopoti no grāmatas "Pirmais palīgs dārzam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!