Foto: Shutterstock
Krāšņais ceriņu valdzinājums ir pārņēmis jau visu Latviju, tāpēc to aromātu baudām ne tikai esot dārzā, bet arī ar noplūktajiem zariem vāzē. Lai arī cik tuvās attiecībās mēs nebūtu ar ceriņiem un to ziedēšanas laiku, ir fakti, kurus līdz šim ne visi piefiksējuši, bet kurus ar lielāko prieku atklājis portāls ''House Beautiful''.

Ceriņu ziedu aromātu un krāšņumu var baudīt pavasarī tikai trīs nedēļu garumā. Tā kā šis laika periods ir īss, jāsteidz katram atrast kādu ''laimīti'' – pieclapu ceriņziedu.

Ir tikai dažas šķirnes, kuras zied vairākas reizes gadā, piemēram, ''Josee'' un ''Boomerang''.

Atsevišķas ceriņu krūmu šķirnes spēj pārciest par -50°C temperatūru.

Lai ceriņu krūmi ziedētu kuplāki, tos nav ieteicams bieži apgriezt, kā tas ir ar citiem krūmiem. Reizi gadā to ir ieteicams darīt, taču ne biežāk.

Pasaulē ir vairāk nekā 1000 ceriņu krūmu un koku dažādības. Starp citu, no tām 200 dažādības var apskatīt mūsu pašu Dobeles ceriņu dārzā.

Ceriņu ģints (Syringa L.) augi pieder pie olīvu dzimtas.

Ceriņu ziedi ir ēdami. Ne tikai tie, kuri ir ar pieclapu ceriņziediem, bet visi. Citviet pasaulē to izmanto kokteiļu gatavošanā, piemēram, tradicionālā Pisco Sour ziedlapas pievieno dekorēšanai.

Ceriņu ziedu simboliskā nozīme saistīta ar pirmo mīlestību.

Parastais ceriņu koks var izaugt pat 25 pēdu garumā, kas pielīdzināms septiņiem metriem.

Ceriņu ziedu aromāts vislabāk jūtams saulainā un siltā dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!