Foto: Shutterstock
Būtu jau skaisti, ja dīķis pats no sevis attīrītos, tajā skaisti ziedētu ūdensrozes un pie viena allaž būtu patīkami atveldzēties ar peldi. Diemžēl nekas nenotiek pats no sevis un dīķa saimniekiem vien pašiem jāpieliek čaklo roku darbs, lai varētu lepoties ar savu piemājas dīķi. Tā kā šajā sezonā aktuāli dīķa tīrīšanas darbi, portāls ''Tavs dārzs'' konsultējās ar ūdensaugu stādaudzētavas ''Dimzas'' speciālistu Andreju Vītoliņu, kas atklāja noderīgus padomus dīķa kopšanā.

Kad jātīra dīķis?

Pirms iztirzājām speciālistu par dīķa tīrīšanu, vaicājam par laiku, kad šim darbiņam vislabāk pievērsties. Andrejs stāsta, ka tā viennozīmīgi ir vasara un pavasaris, jo ziemā tas gluži nebūs iespējams, taču viss atkarīgs arī no ūdenstilpnes. Ja tas ir mākslīgi veidots baseins, to var tīrīt jebkurā sezonā, bet dabīgām ūdenstilpnēm tīrīšanai pateicīgi būs siltie laikapstākļi, turklāt tas visai cieši saistīts ar veģetācijas periodu. Jūnijs un jūlijs arī ir laiks, kad aktīvi aug niedres un citi ūdensaugi, tāpēc tas arī ir laiks, kad aktuāla kļūst dīķa tīrīšana.

Kāpēc jātīra dīķis?

Pirms ķeries klāt pie piemērotākās tīrīšanas metodes, speciālists skaidro, ka svarīgi saprast cēloni, kāpēc dīķis būtu jātīra. Bieži vien biezs dūņu slānis ūdenstilpnē radies no kādiem tuvumā esošiem, lieliem kokiem. Dīķa tuvumā nebūtu vēlams stādīt daudz lielus kokus, jo sabirušās lapas paātrinās dīķa aizaugšanu. Piemēram, ozoliem lapas sadalās ļoti lēnām, savukārt bērzam un vītolam lapas ir tik daudz, ka dīķa tīrīšanai būs jāpievēršas visai bieži. Ja ir iespēja, varbūt var novērst kādu no cēloņa izraistītajiem iemesliem – izzāģēt liekos un ainavisiki nevērtīgākos krūmus, kokus. Dūņas, protams, var izsūkt ar speciālo sūcēju, kas patiesībā nemaz nav tik dārga ierīce, tomēr visai drīzi dūņas atkal radīsies no jauna, tāpēc Andrejs iesaka visupirms izvērtēt cēloni jebkurai parādībai, kas liek pievērsties tīrīšanas darbiem.

Vēl kāds iemesls tam, kāpēc dīķis prasa pēc tīrīšanas, ir virszemes augu pārbagātība, piemēram, ar niedrēm un kalmēm, kas ir visai invazīvi augi. Ja nevēlies pavisam aizaugušu dīķi, šos augus ieteicams regulāri izgriezt, kaut vai ar izkapti. Protams, mazākās ūdenstilpnēs tas vieglāk izdarāms, bet jebkurā gadījumā reizi gadā (2-3 reizes nepieciešamas izgriešanai pirmajā gadā) to būtu vēlams izdarīt jebkurā dīķī. Speciālists uzsver, ka dīķa aizaugšana ir normāls process un tam ir jānotiek, un ar laiku augi dzīs jaunas atvases, bet to var normalizēt. Dabā visam ir jābūt līdzsvarā, un noteikti nedrīkst iejaukties dabiskajos procesos un kaut ko neapdomīgi izslēgt. Dīķa aizaugšana ir tikpat pašsaprotama kā apputeksnēšanās, turklāt augiem ir būtiska loma – lielie virsūdens augi, kalmes un niedres, kalpo kā fosfora piesaistītāji. Fosforam ir būtiska loma augu augšanā un tā pārbagātības rezultātā, var savairoties sīkaļges. Tas nozīmē, ka nevajadzētu izgriezt vai izpļaut visus saaugušos augus, vietām tiem noteikti jāpaliek.

Andrejs stāsta, ka dīķa kopšanā svarīgi atcerēties trīs pamatnoteikumus – saprast, kāpēc dīķis jātīra, tad censties novērst aizaugšanas cēloni un galu galā tikai tad pievērsties tīrīšanas metodēm.

Dīķa tīrīšanas metodes

Kad esi pacenties novērst cēloni, kādā brīdī noteikti tīrīšanas darbi tāpat neizpaliks, un šajā sakarā speciālists min dažādas metodes. Roku darbs, protams, ir viena no populārākajām, bet ne efektīvākajām metodēm – izmanto grābekli, dārza šķēres vai izkapti, un pielieto roku spēku, tomēr tas prasīs lielu darbu. Pieejama arī speciāla tehnika un traktortehnika šādiem darbiem, un tā būs atbilstošāka lielāku ūdenstilpņu tīrīšanai. Kas attiecas uz ūdensaugu pļaušanu, speciālists vēlreiz iesaka būt akurātiem un pārlieku neaizrauties, jo nereti rezultātā izpļautais vēlāk ataugs ar uzviju.

Veikalu piedāvājumā var atrast arī dažādus ķīmiskos līdzekļus, kas sola attīrīt ūdeni un neļaut tam aizaugt ar zālēm, taču speciālists Andrejs noteikti nerekomendē šādas lietas. Jācenšas visu pietuvināt dabiskajiem apstākļiem un ķīmija dīķa tīrīšanā noteikti nebūs labākais risinājums. Ja ūdenstilpne ir mākslīgais baseins, kur nenotiek dabīga attīrīšanās, ķīmiskos līdzekļus pret aļģēm var izmantot, bet noteikti ne dabīgās ūdenstilpnēs, kur mitinās zivis un mēdz peldēt arī cilvēki.

Foto: DELFI

No dabīgajām metodēm Andrejs min arī zivis – piemēram, baltais amūrs, kas gan ir gana plēsīga zivs un var apēst ziedošās ūdensrozes, bet ir ļoti pateicīgas tīra dīķa uzturēšanai. Kas attiecas uz zivīm dīķī, te svarīgi tomēr ļaut ritēt dabīgajiem procesiem, jo – ja nenotiks dabīga attīrīšanās, zivis aizies bojā.

Vēl kāda dīķa tīrīšanas alternatīva ir speciālista piesaiste. Ja pašam nav rīki un zināšanu, ko un kā labāk darīt, Andrejs iesaka izmantot šos pakalpojumus, jo darbiņš tiks padarīts ātrāk, turklāt ar speciālu tehniku dīķi iztīrīs kvalitatīvāk.

Ja prātu nomāc domas par dēlēm dīķī, padomus, kā tās likvidēt, atradīsi šeit.

Kad stādīt augus dīķī?

Kad dīķis iztīrīts, ja nepieciešams, jāpievēršas tā apstādīšanai, un arī šajā sakarā piemērotākais laiks ir jūnijs un jūlijs. Augus stādīt ūdenstilpnēs var jau tagad un to turpināt darīt līdz augustam, taču jāņem vērā, ka līdz vēsajai sezonai augam jāpaspēj labi ieaugties, un tādos gadījumos vajadzīgi silti laikapstākļi. Jāņem vērā, ka grūtāk ieaugt būs maziem ūdensaugiem, tāpēc to stādīšanu neatliec uz vēlu vasaru.

Izvēloties augus piemājas dīķiem, speciālists piekodina neaizrauties ar pārbagātību. Jāņem vērā, ka daudzi augu savā starpā ''nedraudzējas'', piemēram, niedres neaugs starp meldriem vai kalmēm, un otrādi. Tāpat jāņem vērā, ka katram augam ir savs augšanas laiks un nevar vienlaicīgi gaidīt, ka tie ātri izaugs vēlamajā lielumā.

Andrejs stāsta, ka bieži cilvēki grēko dīķa apstādīšanā, izvēloties stādus pārlieku daudz. Blīvi sastādīti augi nav vēlami dīķim un tas arī apgrūtinās pašu darbu pēc laika, tāpat arī nav vēlams dīķa tuvumā stādīt lielus un lapām bagātus kokus. Taču nevajadzētu atstāt dīķi pavisam vientuļu bez augu klātbūtnes, jo tie noteikti ir vajadzīgi un bez tiem nemaz nevar iztikt – tie piesaista skābekli un ir kā aizsegs no saules zivīm.

Ja esi iekārojis dīķi papildināt ar ūdensrozēm, noderīgus padomus no Andreja pūra lādes lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!