Foto: Shutterstock
Lai arī lielākā daļa vasaras ziemciešu jau atvadījušās ar ziedēšanu, ir augi, kas tikai tagad uzsāk savu parādi, un viena no tām ir helēnija. Vienkārša, bet eleganta ziemcietīga puķe, kas izceļas šajā pārmaiņu laikā dabā.

Stādaudzētavas helēnijas raksturo kā vienkāršas, bet reizē elegantas ziemcietes, kas labi izcelies jebkurā puķudobē. Pateicoties šķirņu dažādībai, tās iespējams pat pielāgot katrai gaumei. Ziedi sastopami gan ugunīgi sarkani, gan oranži, dzelteni, rozā un divkrāsu, piemēram, brūnsarkani ar dzeltenām malām. ''Emindārzam'' raksta, ka šīs daudzgadīgās dārza puķes zied no jūlija līdz oktobrim. Helēnijas var sasniegt līdz pat 120 cm augstumu, ja vien tās ir sev tīkamos apstākļos, proti – saulainā vietā vai pusēnā, vidēji auglīgā, mitrā augsnē.

Meklējot piemērotāko vietu helēnijām, vērts ņemt vērā, ka tās ir itin piemērotas audzēšanai pie sienām, robežstādījumiem, kā arī kopā ar citiem augstiem augiem, piemēram, kurpītēm, asterēm, delfīnijām, salvijai, miskantēm, ehinācijām utt., norāda ''Puķu lauki'' eksperti.

Foto: Shutterstock

Ja plāno dārzu papildināt ar šīm rudens daiļavām, tad zini, ka sēt tās var maijā un jūnijā vai septembrī un oktobrī. Vēl viena labā īpašība šim augam – helēnijas vienuviet var augt 4-5 gadus, turklāt pavairot tās var ar ceru dalīšanu, norāda ''Kurzemes sēklas''.

Foto: Shutterstock

Jāņem vērā, ka šis augs, kā jau rudens puķēm piedienas, nepacieš sausumu, bet arī pārlieku bagātīga mēslošana var veicināt pārāk garu un nestabilu dzinumu veidošanos. Lai augs būtu kuplāks, zemāks un labāk zarotos, maijā tam var izkniebt dzinumu galotnes. Vēl viens vieds padoms, ko ņemt vērā – ziedēšanas laiku sekmīgi var pagarināt pat par mēnesi, regulāri izlaužot centrālos izziedējušos ziedus. Tad helēnijas veidos arvien jaunus sāndzinumus, kas turpinās ziedēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!