Foto: Publicitātes foto
Lai arī par atvasaru nudien vēl negribas domāt, tieši šobrīd pilnā plaukumā zied tieši šim laikam raksturīgās dārza puķes. Tam par godu Nacionālajā botāniskajā dārzā arī norisinās ''Dāliju diena'' ar stādu gadatirgu. Lai turp varētu doties jau ar zināšanām par dālijām, iepazīsties ar Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas asistentes Ilmas Neretas sniegtajiem padomiem.

Īsi par dālijām

Dālijas ir daudzgadīgi lakstaugi ar uzbriedušām saknēm – gumiem. Vietu, kur gums savienojas ar stublāja apakšējo daļu, sauc par sakņu kakliņu, uz kura atrodas ziemojošie pumpuri, kas pavasarī dod jaunos dzinumus. Dāliju stublāji vairākkārt zarojas, veido kuplu ceru un bagātīgu lapojumu. Uz stublāja ik pēc posma ir pretējs lapu pāris, bet lapas parasti ir zaļas, reizēm zilganzaļas vai iesarkanas. Dažām šķirnēm stublāji, tikai pavasarī plaukstot, ir sarkanīgi brūni, vēlāk kļūst zaļi. Stublāju galotnē attīstās ziedi lielās ziedkopās, kas paceļas virs lapojuma. Tas, ko saucam par dālijas ziedu, būtībā ir ziedkopa. Tā sastāv no kurvītī sakārtotiem divējādiem ziediem: mēlziediem, kas pa riņķi sakārtoti uz ārpusi, un stobrziediem, kas atrodami ziedkopas centrā. Dažām šķirnēm stobrziedu tikpat kā nav vai tie kļūst redzami tikai pēc mēlziedu noziedēšanas. Pēc zieda un ziedkopas formas un izmēra, dālijas iedala dažādās grupās.

Foto: Publicitātes foto

Dāliju audzēšanai labvēlīgi apstākļi

Šīs puķes ir gaismas prasīgi augi, tādēļ audzējamas saulainās, gaišās, no stipriem vējiem aizsargātās vietās, tām vispiemērotākā ir priekšpusdienas saule. Šīs puķes pacieš daļēju ēnojumu, bet lielā noēnojumā izstīdz, veido nenoturīgus ziednešus, ziedu ir mazāk un tie ir bālāki, stāsta speciāliste.

Dālijām jāsarūpē trūdvielām bagāta, irdena, dziļi sastrādāta un pietiekami mitra, bet ne slapja augsne. Smagās māla augsnes, kā arī vietas ar augstu gruntsūdens līmeni, šīm puķēm nav piemērotas. Speciāliste min, ka milts augsnē dālijas augs labi, ja vien parūpēsieties par atbilstošu komplekso minerālmēslojumu un pietiekamu apgādi ar ūdeni.

Dālijas stāda pavasarī, kad saule jau sasildījusi augsni un vairs nav jābaidās no bargām pavasara salnām. Rūpīgi jāseko līdzi, lai stādīšanas rezultātā pumpuri uz sakņu kakliņa atrastos 3–5 cm dziļumā, augi būs pateicīgi, ja drīz pēc iestādīšanas augsni mulčēsiet ar labu kompostu vai bagātināto, neitralizēto kūdru. Mulča palīdzēs uzturēt augsni irdenu, kavēs ūdens iztvaikošanu, tāpat laistot, kā arī pēc spēcīgām lietavām augsne netiks sablīvēta.

Foto: Publicitātes foto

Dāliju kopšana augšanas laikā

Dālijas augšanas sezonā patērē daudz ūdens, tādēļ, ja laika apstākļi prasa, augi jālaista. Šo darbu veic apmēram reizi nedēļā, toties to dara pamatīgi. Šādi bagātīgi laistīti dāliju ceri sakņojas dziļāk un veiksmīgāk pacieš īslaicīgu sausumu. Ieteicamākais laistīšanas laiks – rīts vai pievakare. Šķirnēm ar lieliem, smagiem ziediem, kā arī liela auguma šķirnēm, laikus jāsarūpē atbalsta mietiņi. Dālijām raksturīgs ļoti garš un bagātīgs ziedēšanas periods, ko pārtrauc tikai rudens salnas.

Foto: Publicitātes foto

Kopšana pēc ziedēšanas

Pēc virszemes daļu apsalšanas, dāliju stublājus apgriež 10-15 cm augstumā. Gumus izrok un pārvieto uz uzglabāšanas vietu, kurā vēlamā temperatūra būtu 2-7°C robežās. Tikai tuvojoties pavasarim, gumus sadala iespējami sīki, lai katrai daļai būtu vismaz viens gums ar nebojātu sakņu kakliņu, uz kura savukārt redzami pa vienam līdz trim pumpuriem, padomos dalās Ilma. Dālijas pavairo arī ar spraudeņiem, kuri uzzied jau pirmajā gadā pāris nedēļas vēlāk, toties ziedu kvalitāte ir nevainojama. Līdz rudenim izveidojas jauns, kompakts un veselīgs gums, kas lieliski pārziemo.

Veidojot dāliju stādījumu dārzā, būtu jāizvēlas grupēt tās pēc auguma un krāsām. Augstās dālijas dažreiz mēdz veiksmīgi izmantot kā augus norobežotājus vai vasaras sezonā neizskatīgu teritoriju piesedzējus. Šīs puķes lieliski kalpo kā grieztie ziedi.

Dāliju paradīze Salaspils botāniskajā dārzā

22. augustā Nacionālajā botāniskajā dārzā norisināsies ''Dāliju diena'', kuras laikā notiks stādu gadatirgus, un pilnā krāšņumā ziedēs rudens greznākās puķes - dālijas.

Nacionālajā botāniskajā dārzā dālijas audzē kopš tā dibināšanas 1956. gadā. Pašlaik kolekcijā ir vairāk nekā 300 šķirņu. Kolekcijas lielākā vērtība ir vietējās selekcijas šķirnes, kuras izaudzējuši 26 Latvijas selekcionāri - šo šķirņu skaits pārsniedz simtu. Skaisti un interesanti ir ne vien dāliju ziedi, bet arī to vārdi. Daudzām šķirnēm autori devuši skanīgus un optimistiskus nosaukumus: ''Saldā Dzīve'', ''Cerību Varavīksne'', ''Mirdzošais Prieks'', ''Raibais Joks'' un ''Pasmaidi''.

Apmeklētāji aicināti baudīt dāliju krāšņumu līdz pat pirmajām rudens salnām, bet, ja laika apstākļi lutinās, tad pat nedaudz ilgāk.

Lūk, ieskats Nacionālā botāniskā dārza karaliskajā dāliju dārzā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!