Neskatoties uz to, ka laiks aiz loga ar katru dienu kļūst arvien vēsāks un ziemas periods neizbēgami tuvojas, ne visi dārza elementi jāliek ziemas miegā. Komposts ir nepieciešams kā vasarā, tā ziemā, tāpēc iepazīstinām tevi ar principiem, kurus jāņem vērā komposta uzturēšanai vēsākos laika apstākļos.

"Houzz" raksta, ka kompostu it nemaz nav sarežģīti saglabāt ziemas laikā arī pie mums. Paturi gan prātā, ka tas noteikti nebūs tik vērtīgs kā vasarā, taču šajos mēnešos rušināšanās dārzā nav lielākā aktualitāte. Turpretī dažādi dabīgie atkritumi un lapas ir gan, tāpēc kompostu nepieciešams turēt "dzīvu" arī gada vēsākajos mēnešos.

Galvenais uzdevums, kas šajā laikā jāveic – jānodrošina kompostam siltu vidi, lai baktērijas tajos spētu turpināt materiālu sadalīšanu. Vieglākais veids, kā to darīt, ir nodrošināt nemitīgu organisko materiālu piegādi un ļaut kompostam pašam savā ritmā veidoties.

Tāpat uz kompostu ziemas laikā vajadzētu nest sīkāk sasmalcinātus materiālus – jo mazākās daļās tie būs, jo ātrāk varēs tikt sadalīti.

Ziemas laikā nav jāievēro nekādi citi principi, kas attiektos uz izmetamajiem materiāliem. Joprojām tajā var likt dažādas augļu un dārzeņu mizas, kafijas biezumus, koku un krūmu lapas u.c. Kompostu ziemas periodā nevajadzētu atstāt novārtā, jo, kad pavasaris būs klāt un dārza darbi kļūs aktuālāki, tas spēs būt daudz produktīvāks, nekā atsākot veidošanu un ierīkošanu no jauna.

Foto: Shutterstock

Ja plānots kompostā likt nobirušās koku lapas, jāatceras ar tām nepārspīlēt – ja kaudzē ir aptuveni divas trešdaļas lapu, tad atlikusī trešdaļa jāatvēl "zaļajiem" atkritumiem un atgriezumiem. Paturi prātā, ka mūžzaļo koku un krūmu lapas kompostā sadalās daudz lēnāk.

Lielam daudzumam lapu ieteicams iekārtot atsevišķu kompostu, kurš sadalīsies lēnāk kā parastais, taču būs vērtīgs palīgs dārza darbos jau nākamgad.

Lai pēc iespējas labāk pasargātu kompostu no ziemas asajiem nagiem, ieteicams tam apkārt likt sienas. Starp citu, šāds variants ne tikai būs labs ziemas laikā, bet arī vasarā nomaskēs reizēm ne tik skaisto komposta vietu. Par smakas novēršanu un ārējā izskata uzlabošanu vari plašāk izlasīt šeit.

Komposts, kuram ir uzliekams un noņemams vāks, ir pasargāts no lielo dzīvnieku apciemojumiem un komposta izārdīšanas. Tāpat tam daudz mazāk tiek klāt lietus un sniegs, kā arī tajā tiek saglabāta siltāka temperatūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!