Foto: Shutterstock

Daudzveidīgās kannas (Canna indica) mūsdienās priecē ar dažādām šķirnēm, krāsu toņiem, dažādu lapu krāsojumu un augstumu. Elegantās kannas nav augs, kura dzimtene ir mūsu platuma grādos, tāpēc tai nepieciešama īpaša pieeja un rūpes, lai to varētu pārziemināt.

Kad ir vislabākais laiks kannu izrakšanai?

"Kannas savvaļā aug tikai subtropu zemēs, tāpēc Latvijā, lai saglabātu šo augu, uz ziemu tas ir pareizi jāizrok un jāieziemo," atgādina uzņēmuma "Civinity" apzaļumošanas nodaļas vadītāja un dārzniece Linda Rulle.

Ieteicamākais laiks kannu norakšanai būtu uzreiz pēc pirmajām salnām, bet to var darīt pirms salnām, ja vien prognozes sola vidējās diennakts temperatūras pazemināšanos. "Droši var rakt oktobra pirmajā, otrajā dekādē," piebilst dārzniece. Viņa arī brīdina, ka kannām nākamā gada pumpuri atrodas ļoti augstu pie sakņu kamola, tāpēc tie var arī apsalt pirms izrakšanas, kā rezultātā nākamā gada jaunie pumpuri būs sala bojāti.

Ieteikumi kannu uzglabāšanā

Dārzniece iesaka kannas izrakt sausā un saulainā laikā. Vēlāk izraktais kannu sakņu kamols jāapžāvē un jāapgriež auga virszemes daļas, bet pēc tam sakņu kamols ar visu zemi jāliek glabāties telpā. Kannas glabā vēsā, sausā un labi vēdinātā vietā, kur temperatūra ir līdz +10 grādiem pēc Celsija. Tās glabā koka vai papes kastēs, kurās ieklāts ģeotekstils vai avīzes. Tāpat augus var apbērt ar mulču. "Tur tās arī mierīgi gaida pavasari," piebilst Rulle. "Sakņu dalīšanu un podošanu var sākt jau marta mēnesī."

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza dārzniece Kristīne Taupmane, kannu uzglabāšanā ļoti svarīga ir tieši telpas izvēle un tas, lai mitrums netiek klāt. "Galvenais, lai nesapūst, lai nav par mitru," uzsver Taupmane. Viņa pastāstīja, ka, piemēram, LU Botāniskajā dārzā kannas stāv acāliju mājā, kur ir pavēss.

Augu īstais 'modināšanas' laiks

Kad ziemas periods ir aizvadīts, tad aprīlī laiks sākt domāt par kannu modināšanu. "Tavs Dārzs" jau iepriekš rakstīja, ka sākumā kannu sakneņi ir jānovieto gaismā, lai varētu izlīst pirmie pumpuri. Pēc tam nepieciešams sakneņus iepodot, novietot tos gaišā un siltā telpā, kur gaisa temperatūra būtu +20 grādi pēc Celsija. Tāpat nedrīkst aizmirst, ka substrāts kannām ir jāuztur vienmērīgi mitrs. Kannas jāpārstāda laukā tad, kad beigušās salnas.

Rūpes par kannām pēc izstādīšanas

Taupmane iesaka kannas stādīt lielos traukos. "Kannām jābūt labai zemei – ne pārāk kūdrainai, bet labāk smilšanai," norāda dārzniece. Viņa arī atgādina, ka ar auga apliešanu jābūt uzmanīgiem, to labāk darīt vien pāris reizes nedēļā. "Jo vairāk kannas būs saulē, jo skaistākas tās būs," padomos dalās Taupmane.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!