Foto: Shutterstock
Lai arī vairums ceriņu jau noziedējuši, tas nenozīmē, ka rūpes par tiem arī jau ir secen. Tieši pēc ziedēšanas var sākt domāt par krūmu ierobežošanu, tāpēc uzzini, kā to darīt un kas jāievēro, lai ceriņu krūmi savu daili atrādītu arī nākamajā gadā.

Ceriņiem piemērota vieta

Visupirms dārzu dizaina centra ''Labklājības dārzi'' galvenā dārzniece Sarmīte Vīgante skaidro par ceriņiem piemērotākajām vietām. Tiem patiks saulainas, no vējiem aizsargātas vietas. Tā kā ceriņiem ir spēcīga sakņu sistēma, tos var stādīt arī erozijas apdraudētās vietās augsnes nostiprināšanai. Kas attiecas uz nepiemērotu vietu – ceriņi slikti jūtas un var aiziet bojā pārpurvotās vai periodiski applūstošās vietās. Gruntsūdens līmenim nevajadzētu būt tuvāk kā 1,5-2 metrus no augsnes virskārtas. Ceriņus pārstādīt var vasarā – jūlija beigās, augustā, turklāt lapotā stāvoklī.

Jāatceras, ka ceriņiem nedrīkst trūkt mitruma, lai tie labi augtu un krāšņi ziedētu. Vasaras otrajā pusē krūmi noteikti jālaista, ja ir iestājies sausuma periods. Pretējā gadījumā tiek veicināta pumpuru priekšlaicīga plaukšana.

Ceriņu ierobežošana

Ja ceriņu krūms pārāk izpleties, traucē jau citiem augiem vai aizsedz skatu, vajadzētu domāt par tā ierobežošanu. Galvenie griešanas veidi ir zaru īsināšana un krūma retināšana, skaidro dārzkopības speciāliste. Vecākiem ceriņiem viengadīgo dzinumu īsināšana izmaina krūmu formu un samazina ziedēšanu. Krūmu atvases iznīcina, tiklīdz tās parādās, lai neveicinātu augu novājināšanos. Kas svarīgi – ceriņus apgriež pēc ziedēšanas, jo jaunie pumpuri veidosies uz jaunajiem dzinumiem. Noziedējušo ziedkopu izgriešana, ja to dara laikus, veicina dzinumu augšanu un jaunu ziedpumpuru veidošanos. Ziedkopas izgriež, tiklīdz beidzas ziedēšana, neļaujot izveidoties sēklām. Ja sēklas jau izveidojušās, ziedpumpuri parasti vairs neveidojas, jo barības vielas izmantotas sēklu veidošanai.

Foto: Shutterstock

Dzinumus īsina, veidojot vainagu, krūmu pārstādot vai labojot tā formu. Ceriņi labi pacieš apgriešanu līdz daudzgadīgai koksnei, jo to snaudošie pumpuri saglabā spēju plaukt pat uz ļoti veciem zariem. Viengadīgo dzinumu īsināšanas apjoms stipri iespaido jauno dzinumu garumu. Ja pārāk spēcīgi apgriež, atstājot ļoti īsu dzinumu daļu, pēc tam izaug neizskatīgi, smaili dzinumi ar gariem starpmezglu posmiem. Jo garāka ir atstātā dzinuma daļa, jo īsāki ir nākamā gada dzinumi.

Ceriņus apgriež pēc ziedēšanas, jo jaunie pumpuri veidosies uz jaunajiem dzinumiem.

Pieaugušu krūmu apgriešana galvenokārt aprobežojas ar vainaga retināšanu. Retināšana nepieciešama tādēļ, ka ik gadu katrs dzinums krūmā veido divus līdz četrus jaunus dzinumus un tādējādi ļoti sabiezina vainagu. Pasliktinās vainaga apgaismojums, samazinās jaunais pieaugums, pavājinās ziedēšana, ziedi un ziedkopas kļūst sīkas, pastiprinās slimību un kaitēkļu izplatība.

Ceriņu ziedpumpuri atrodas viengadīgo dzinumu galos un uz krūmu virsmas izveidojas apmēram vienā līmenī, tāpēc pieaugušiem ceriņiem viengadīgo dzinumu īsināšana izmaina krūmu formu un samazina ziedēšanu.

Retināšana ļauj samazināt augšanas punktu skaitu, netraucējot krūmu normālu attīstību. Viengadīgos un vecākus zarus retinot izgriež līdz sazarojuma vietai, neatstājot celmiņu, jo uz šādiem celmiņiem pumpuri parasti neplaukst un tie paši nokalst. Retināšanas uzdevums ir panākt visu zaru maksimālu izgaismojumu un to vienmērīgu izvietojumu.

Vecās ziedkopas izgriež ar dārznieka šķērēm, atstājot īsus celmiņus un cenšoties neievainot jauno sānu dzinumu lapas. Noziedējušās ziedkopas nedrīkst izlauzt, citādi no ziedkopas meitas pumpuriem, kas var būt saglabājušies, var attīstīties vāji, īsi veģetatīvi dzinumi. Tādējādi tiks traucēta krūma augšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!