Foto: F64
Pavisam drīz ūdenstilpnes pārklās ledus kārtiņa, bet līdz tam brīdim jāpaspēj uzpost savs dīķis, kā arī parūpēties par tajā esošajiem augiem. "Tavs Dārzs" skaidro, vai un kā ir iespējams ieziemot ūdensrozes, lai tās ar saviem krāšņajiem ziediem priecētu arī nākamajā sezonā.

"Tavs Dārzs" vērtīgus padomus sniedz stādaudzētavas "Blīdene" vadītāja Solveiga Dzene.

Kā skaidro stādaudzētavas pārstāve, tad vispirms nepieciešams saprast ūdenstilpnes dziļumu, jo tikai tad varēs saprast, vai augus rudenī nepieciešams ņemt ārā no dīķa vai nē.

Tiem, kuriem ir mākslīgie vai dekoratīvie dīķīši līdz vienam metram – labāk ūdensrozes nepieciešams izņemt laukā no ūdenstilpnes, jo ziemas periodā tās var izsalt. Pat 70 līdz 80 centimetru bieza ledus kārta var nodarīt postu ūdensrožu saknēm, kuras var sasalt, kā rezultātā augs aizies bojā. Ja dekoratīvā dīķa viducis ir dziļāks par vienu metru, tad ūdensrožu konteinerus vai grozus var pastumt tālāk uz dziļāko vietu, kur ūdens nesasals.

Dzene norāda, ka nepieciešams no dekoratīvā dīķīša rudenī izņemt konteinerus un grozus ar ūdensrozēm, tās ievietot spainī ar ūdeni, nogriezt tām lapas un novietot glabāties telpā, piemēram, pagrabā vai garāžā, kur tās tiek pārzieminātas līdz pavasarim. "Tikai ļoti siltās telpās nevajadzētu tās turēt," uzsver stādaudzētavas vadītāja, jo ziemā augam ir miera periods. Aprīlī un maijā ūdensrozes atkal var nogādāt atpakaļ ūdenstilpnēs.

Savukārt dabīgo ūdenstilpņu īpašniekiem nevajadzētu uztraukties par ūdensrožu izsalšanu, jo tur ir pietiekams dziļums. Vien pavasarī nepieciešams aplūkot ūdensrožu konteinerus vai podus. Ja augs ir audzis trīs vai četrus gadus, tad to ir nepieciešams pārstādīt, jo citādi ūdensroze vairs tik bagātīgi negribēs ziedēt. Tāpat arī jāseko līdzi ūdensrožu izplatībai ūdenstilpnēs, proti, ja tur ir daudz lapu, bet maz ziedu, tad nepieciešams izplēst lapas, kā arī dalīt sakneņus, jo ūdensrožu lapas ziediem atņem visu spēku.

Kā pareizi rūpēties par piemājas ūdenstilpni, lasi šeit, bet šajā rakstā varēsi izlasīt plašāku informāciju par ūdensrožu audzēšanu piemājas dīķī.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!