Foto: Shutterstock
Ja īrisus sauc par jūnija dārza karaļiem, tad dārza karalienes šajā laikā viennozīmīgi ir krāšņās un daudzveidīgās peonijas. Tās izceļas ne tikai ar savu krāšņo ārieni, bet arī ar senu vēsturi un daudzveidīgu izmantošanu.

Bagātības un skaistuma simbols

Peonijas audzētas jau pirms apmēram 100 000 gadu, un tā ir viena no senākajām dārza kultūrām. Peonijas simboliskā un ārstnieciskā nozīme ir uzsvērta daudzās pasaules tautu kultūrās, īpaši senajā Grieķijā un Ķīnā, kur tās tika uzskatītas par cieņas, goda un bagātības simbolu. Leģenda vēsta, ka jaunekļa uzdāvināts peonijas zieds nozīmēja atzīšanos mīlestībā. Senajā Ķīnā un Tibetā peoniju preparāti tika plaši izmantoti dziedniecībā. Līdz pat mūsdienām šī krāšņā auga sakne Ķīnas tradicionālās medicīnā tiek izmantota kā antibakteriāls, nomierinošs un asinsspiedienu regulējošs līdzeklis, kas palīdz arī pret daudzām citām kaitēm. Antioksidantiem bagātās peonijas saknes ekstraktu ir atklājuši arī kosmētikas ražotāji, to skaitā franču L'Occitane un leģendārais Dior.

Pateicoties krāšņajiem ziediem, pēdējo divdesmit gadu laikā peonijas kļuvušas populāras visā pasaulē, labo slavu atgūstot arī Latvijā, kur labu laiku peonijas nepelnīti tika nonicinātas - sak, pojenes, tās ir vecmeitu puķes! "Labi koptas, šīs puķes vienā vietā var augt vairākus desmitus gadu, ļaujot priecāties par šīs puķu kultūras dažādu krāsu, formas un smaržas ziediem," Māja&Dārzs stāsta stādaudzētavas Ziedoņi saimniece Dagnija Voika, iesakot dažus pamatprincipus, kas palīdzēs skaistās peonijas padarīt par daudzgadīgām puķu dārza iemītniecēm.

Kādas peonijas izvēlēties?

Ir vairāki peoniju veidi – lakstainās, kokveida un intersekcijas peonijas. Lakstainās peonijas ir visizplatītākās - teju pie katras lauku mājas varam redzēt tipisko balto, rozā vai sarkano peoniju krūmu. Tomēr to daudzveidība ir daudz plašāka – patlaban selekcionāri ir izveidojusi vairākus tūkstošus šķirņu, kuru krāsas variē no koši dzeltenas līdz piesātināti tumšsarkanai, violetai un koraļļsārtai. Tās var būt pildītas, puspildītas, vienkāršas, Japānas tipa – ar lielu staminodiju pušķi zieda centrā.

Kokveida peonijas stumbrs aug un veidojas līdzīgi kā krūms, zari pārkoksnējas un - atšķirībā no lakstainajām peonijām – saglabājas visu gadu. Ar laiku kokveida peonijas krūms var sasniegt pat divu metru augstumu!

Intersekciju peoniju grupa izveidota, krustojot lakstainās peonijas ar krūmpeonijām.

Ja vēlies savā dārzā iestādīt peonijas, bet nezini, kādas izvēlēties, vislabāk konsultēties ar stādu audzētājiem, iesaka Dagnija.

Kur stādīt peonijas?

Peonijas var augt vienā vietā daudzus gadus, tādēļ liela nozīme ir vietas izvēlei. Peonijas jāaudzē atklātā, saulainā vietā. Skaistās puķes nevajadzētu stādīt tuvu kokiem un krūmiem, jo tām nepatīk konkurence cīņā par barības vielām un ūdeni. Tāpat peonijas necieš vietas, kur uzkrājas ūdens. Šādās vietās augam sāk pūt saknes un tas var iet bojā.

Kādā augsnē stādīt peonijas?

Peonijas labi aug praktiski visās augsnēs, kuras ir bagātas ar barības vielām, bet vairāk piemērota būs bagātīgi ar neitralizētu kūdru, labu kompostu un kūtsmēsliem uzlabota smilšmāla augsne ar neitrālu reakciju. Augsnes neitralizēšanai pēc vajadzības var lietot koka pelnus, dolomītmiltus un krītu, iesaka audzētāja. Nederēs zemas, bieži applūstošas vietas.

Kā stādīt peonijas?

Peoniju stādīšanai izraudzītā vieta jāatbrīvo no daudzgadīgo nezāļu saknēm un akmeņiem. Pēc tam izrok aptuveni 60x60 cm lielu bedri, kurā liek sadalījušos kūtsmēslus, labu kompostu vai biohumusu Izņemto augsni sajauc ar melnzemi, kompostu, trūdzemi, bagātinātu kūdru, granulu minerālmēsliem, krītu, pelniem, dolomītmiltiem – sastāvam jābūt bagātīgam. Tāpat vēlama ir bioloģiskā augu aizsardzības līdzekļa - trihodermīna pievienošana.

"Peonijas nedrīkst iestādīt ne par dziļu un ne par seklu. Tās jāstāda sagatavotajā līdzenajā vietā ar tādu aprēķinu, ka virs asnu galiem augsnes kārtiņa nebūs biezāka par 5 cm. Ja iestādīs par dziļu, peonijas ziedēs vismaz divus gadus vēlāk, ja iestādīs par seklu un pēc zemes sasēšanās asnu gali būs virs zemes, tie var apsalt kailsalā. Šis noteikums ir spēkā pirmajā ziemā pēc iestādīšanas," skaidro Dagnija, piebilstot, ka intersekciju peonijas stāda dziļāk, jo tām pumpuri atrodas uz 10 cm un augstāka sakņu kakliņa, bet ar tādu pašu noteikumu – lai augšējais pumpurs būtu apsegts ar 5 cm augsnes kārtu.

Vienu no otras peonijas stāda 1 metra attālumā. Peoniju stādīšanas laiks ir septembris, bet iepodotus stādus var stādīt visu sezonu.

Peoniju svētki 15.jūnijā

Ja vēlies iepazīt dārza karalieni peoniju tuvāk, stādaudzētava un kolekciju dārzs Ziedoņi Kuldīgas novada Pelčos aicina uz Peoniju dārza svētkiem 15.jūnijā. Jau no plkst. 10 ikviens interesents varēs apskatīt daiļdārzu un konsultēties par peoniju, dienziežu, īrisu un citu puķu audzēšanu, vērot peoniju stādīšanas paraugdemonstrējumus, iegādāties stādus un baudīt skaistu dienu, degustējot peoniju un zemeņu ievārījumu, klausoties saksofonistes Līgas Aleksandras Jāvaldes priekšnesumus un priecājoties gan kafejnīcā, gan bērnu spēļu laukumā. Plašāka informācija www.ziedoni.lv vai kolekciju dārza Facebook lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!