Foto: F64
"Kā lai apkaro šo nezāli? Pēc nopļaušanas tā ļoti ātri ataug un izplatās ar garām stīgām. Ar ko būtu jāmiglo, lai to iznīdētu?" vaicā Agrita Brūniņa Gulbenē.

Žoga dižtītenis (Calystegia sepium) ir daudzgadīgs, indīgs vīteņaugs. Tas bieži sastopams lielo upju ielejās, bet aug arī kā nezāle dažādos biotopos. Dižtīteņa lapām ir sirdsveidīgs pamats, jūlijā un augustā lapu žāklēs pa vienai saplaukst baltas vai maigi rožsārtas ziedu taurītes diezgan garos ziedkātos. Vijīgais lakstaugs sasniedz 1 - 4 m garumu. Latvijas Dabas muzeja botāniķe Janta Meža stāsta, ka augam ir ļoti dziļa sakņu sistēma (līdz 2 metriem). Iznīcināt izrokot to gandrīz nav iespējams, jo ātri ataug no maziem sakņu gabaliņiem.

Tīruma tīteni (Convolvulus arvensis) bieži redz vijamies un kāpelējam pa krūmājiem un dārzu žogiem. Tā ir daudzgadīga nezāle ar baltām vai gaiši sārtām ziedu piltuvēm, kas izvietotas pa vienai lapu žāklēs. Zied no jūnija līdz septembrim. Vijīgais stublājs garumā var sasniegt pusotra metra. Vairojas ar sakņu dzinumiem un sēklām.

Gan žoga dižtītenis, gan tīruma tītenis ir ļoti izturīgas nezāles, herbicīdi to apkarošanā ir nav visai efektīvi. Kā tad no tiem atbrīvoties? Pirmkārt, regulāri nopļauj, iznīcinot jaunos dzinumus un novājinot sakņu sistēmu. Otrkārt, ik pa laikam pārrok tīteņa okupēto platību un rūpīgi izlasa saknes. Treškārt, vismaz uz diviem gadiem šo platību nosedz ar melno plēvi. Šī metode ir diezgan efektīva grūti apkarojamu daudzgadīgo nezāļu (piemēram, gārsas, tīteņa) iznīcināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!