Foto: Shutterstock
Dārza veidošana ir ļoti interesants un radošs process, kurā izpaužamies pēc saviem ieskatiem, taču dažkārt noder padomi, ja paši nezinām, kas vairāk būtu piemērots un kas labāk piestāvētu. Šajos jautājumos ir vērts iedziļināties fen šui padomos, kas patiesībā ir lielā saskaņā ar latviešu tradīcijām.

Lai arī vairums no mums fen šui mācības neizmanto, Ķīnā jau vairākus tūkstošus gadu dārzi tiek plānoti tieši pēc šiem padomiem. Iespējams, tieši šī iemesla dēļ dārzi rada sajūsmu ikvienam to aplūkotājam.

Krāsu atbilstība katram virzienam

Dārza dienvidu puse ir saistīta ar saimnieku stāvokli sabiedrībā un personīgo ietekmi, tāpēc šajā pusē ieteicams ieviest sarkanas un oranžas krāsas, savukārt dienvidaustrumi saistīti ar naudu un bagātību, tāpēc šeit dārzā jādominē sarkanai, zaļai, zilai un purpura krāsai. Austrumi ir saistīti ar veselību, un šeit izvēlies audzēt augus ar brūnas un zaļas krāsas dominanci. Ziemeļu pusei ir nozīme karjeras jomā, tāpēc te vislabāk iederēsies zila un melna krāsa. Rietumiem ir saistība ar bērniem un mājdzīvniekiem, kur jāievieš balta un sudraba nokrāsa. Savukārt mīlestības un laulības joma attiecināma uz dienvidrietumu pusi, tāpēc šeit dārzam jābūt sarkanā, sārtā un baltā krāsā.

Kādas puķes izvēlēties?

Protams, katrā debespusē var stādīt puķes, kas katram pašam labāk patīk, bet, ja vēlies aktivizēt kādu savas vai ģimenes dzīves jomu, tad vari koncentrēties uz fen šui macību. Nav nozīme tam, cik liels vai mazs ir dārzs, svarīgi ir ievērot šos padomus, neatkarīgi no tā, vai tiek veidota liela dobe vai mazdārziņš.

Ģerānija, kas zināma arī pēc nosaukuma pelargonija, ir viens no tiem augiem, ko iesaka ieviest ikvienā dārzā, jo šīs puķes ir labvēlīgas vairākam dzīves jomām, atkarībā no izvēlētās krāsas. Piemēram, sarkanās ģerānijas pievelk pārticību, tāpēc tās jāstāda dienvidaustrumu pusē vai arī pie mājas pagalma puses durvīm.

Bieži sastopamais un vasarā aromātiskais jasmīns simbolizē draudzību un sirsnīgu pieķeršanos, tāpēc to ieteicams stadīt ziemeļrietumos vai austrumos.

Kāršrozes, kas visbiežāk sastopamas pie klasikām lauku mājām, izrādās ir augs, kas simbolizē auglību. Ja vēlies veicināt šo jomu, stādi šo augu rietumos un dienvidrietumos.

Pavasara aktualitātes, narcises, jāstāda ziemeļaustrumos, lai tiktu stimulēta brīva domāšana un labas attiecības. Izrādās lielos apjomos narcišu stādīšana nav ieteicama, jo tad ziedi var kliedēt enerģiju. Tulpes vienmēr ieteicams stādīt dienvidrietumos vai austrumos, un tās simbolizē mīlestību, īpaši sarkanās tulpes.

Vasaras pilnbrieda košās saulespuķes palīdz cilvēkiem veidot stabilas attiecības, un šīs ir vienas no retajām puķēm, kuras var stādīt jebkur, kur vien ir vēlēšanās. Tomēr vislabāk tās augs ziemeļrietumos un dienvidrietumos.

Partnerattiecībām un veselīgiem bērniem labvēlīgas ir arī begonijas un tas esot jāstāda rietumos.

Fen šui mācībā ļoti labvēlīgas puķes ir arī krizantēmas, kas simbolizē laimi un prieku, peonijas simbolismu mīlestībai, godam un bagātībai, bet magnolijas noderēs sieviešķības, maiguma un labas gaumes stimulēšanai.

Dārza klasika un karaliene roze ir labvēlīgs augs, kas pēc krāsas jāpielāgo vēlamajai dzīves jomai. Baltās rozes palīdz saskatīt situāciju būtību, dzeltenās rozes veicina zinību iegūšanu. Priekšstati par kaislību un sarkanām rozēm ir patiesi, taču ar tām dārza izveidē nevajadzētu aizrauties, citādi var rasties ķildas. Ja tiek stādīti rožu krūmi, svarīgi tos ieviest nepāra skaitā, bet piemērotākais virziens ir dienvidi.

Ja dārza zālājā vai pagalmā aug pienenes, tad zini – pēc fen šui mācības šie augi tiek uzskatīti par ļoti labvēlīgiem. Tām piemīt spēja pasargāt ģimenes locekļus no nelaimes gadījumiem, stimulē naudu un nodrošina ģimenes locekļiem labu veselību.

Dārza papildinājums

Dārza labiekārtošanas galvenais priekšnosacījums ir sekojoš – skatienam pret dārzu vienmēr ir jābūt iepriecinošam. Šis noteikums tiks piepildīts, ja konkrētos dārza sektoros tiks stādīti piemēroti augi, taču nevajadzētu izvairīties arī no tādu augu ieviešanas, kas sagādā prieku.

Dārzā ir jābūt taciņām un to ieviešanai būtu jābūt rietumu virzienā. Lai arī gribētos takas veidot taisnā virzienā, vispareizāk tās tomēr ierīkot līkumainas, jo tas arī simbolzē ilgu mūžu. Ja dārzā ir strauti, no tiem noteikti nevajag izvairīties, jo tie simbolizē bagātību. Svarīgi rūpēties par strauta ūdens tīrību. Ja mājas tuvumā ir dīķis, tas ir pateicīgs panākumu stimulēšanai. Dīķa izveidei vispiemērotākā vieta ir dienvidos vai austrumos, tāpat līdzās dīķiem ieteicams izveidot akmeņdārzu vai nelielu ūdenskritumu.

Rakstā izmantota informācija no Ričarda Vebstera grāmatas ''Feng shui iesācējiem'' (Kontinents Rīga, 2000).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!