Daudziem balkons vai lodžija ir kaut kas līdzīgs noliktavai, turklāt – ne īpaši organizētai, jo tur nolikts viss, kas traucē dzīvoklī. Kaut gan tie ir apmēram 3 – 4 kvadrātmetri vasarā apdzīvojamas platības!

Nepieciešama apņēmība un nauda, lai aizkrauts balkons pārtaptu mājīgā un ērtā dzīves telpā, bet tas ir to vērts! Vasarā tā ir vēl viena istaba, kur paēst brokastis vai dienvidū palasīt grāmatu, iesaka žurnāls "Praktiskais Latvietis".

Kad dzīvokļa pielikums ir izmēzts no liekajām (varbūt arī nevajadzīgajām?) mantām, var būt nepieciešams atjaunot (notīrīt, nomainīt, pārkrāsot) balkona margas un grīdu. Vislabāk jau piestāv dabīgie materiāli – akmens un koks. Temperatūras un mitruma svārstības koku ietekmē nelabvēlīgi, tas ar laiku zaudē sākotnējo izskatu. Iespējams, balkona apdarē oriģinālās koka daļas var aizstāt ar līdzvērtīgiem plastikāta analogiem, kas no attāluma ne ar ko neatšķiras. Arī kopšana vienkāršāka.

Grīdai ieteicamas sala izturīgas flīzes, jo tās ir labiekārtošanas paliekošā vērtība. Piemērotas ir 30x30 cm akmens masas flīzes.

Atkarībā no paredzamajām funkcijām var izvēlēties mēbeles. Ja platība ir neliela, tām jābūt kompaktām. Šādā situācijā funkcionālākās ir saliekamās mēbeles, kas ļauj izmantot balkonu, to nepārblīvējot. Nelabvēlīgos laika apstākļos šīs mēbeles arī vieglāk piesegt vai uzglabāt ziemā.

Puķkopjiem balkons ir lieliska mājas oranžērija. Te var audzēt pat dārzeņus, ogas un garšaugus. Sen nokavēts stādu iegādes laiks, taču dārza un mājas preču veikalos cauru gadu var iegādāties jau ziedošas podu puķes. Uzņēmuma "Housemaster" galvenā dārzniece Linda Rulle gan brīdina, ka tās nav pietiekami kvalitatīvas, jo kultivētas mākslīgos apstākļos, taču atlikušo vasaras daļu vēl lieliski var izdaiļot balkonus un lodžijas. Izvēloties augus apzaļumošanai, jārēķinās gan ar gaismas, mitruma un kopšanas prasībām, gan ar balkona izmēriem. Ja tas sniedzas līdz virtuves logam, pie tā iederas garšaugi, jo ir gan aromātiski (estragons), gan krāsaini (baziliks ar violetām lapām), gan praktiski pielietojami.

L. Rulle iesaka puķu kastes drošības labad stiprināt pie margām uz iekšpusi, turklāt tā ziedoši augi labāk redzami pašiem mājiniekiem. Kastes un podus ar lieliem augiem parasti izvieto uz grīdas. Pie griestiem labi izskatās ziedoši augi pītos grozos. Un, protams, pilsētā allaž ir aktuāla norobežošanās no kaimiņu ziņkārīgajiem skatieniem! Šim nolūkam piemēroti mūžzaļie vīteņaugi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!